2024.04.16, Kedd
 IV. Karancs Gyalogtúra Kazáron
mozgasvilag.hu

IV. Karancs Gyalogtúra Kazáron

nograd.katasztrofavedelem.hu

2018.04.18. 10:00

Nógrád megye újabb páratlan szépségű látványosságához, a Kazáron található Riolittufához kirándultak el a IV. Karancs Gyalogtúra és Családi Nap résztvevői szombaton.

Hirdetés

Negyedik éve hagyomány már a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) Nógrád Megyei Tagszervezete és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében megvalósuló gyalogtúra, amelynek keretében Nógrád megye páratlan természeti értékeit térképezik fel évről évre a résztvevők. A nógrádi táj bővelkedik a látnivalókban, így hosszú évekre előre garantálni lehet a Karancs Gyalogtúra megrendezésének sikerét. A két szervezet célul tűzte ki a vidék megismerése és bemutatása mellett a kölcsönös szakmai együttműködés elmélyítését is, amit mi sem bizonyít jobban, mint az évről évre egyre nagyobb számú résztvevői létszám.

 

A IV. Karancs Gyalogtúrára a Nógrád megyei tagokon és családtagjaikon túl az ország több pontjáról érkeztek RSOE tagok. A rendezvény szombaton délelőtt tíz órakor Kazáron, a Művelődési Ház és Községi Könyvtár épületének kertjében megtartott megnyitóval vette kezdetét - a résztvevőket Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Juhász László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő és Rába Lajos, az RSOE elnöki tanácsadója köszöntötték. Seres Tibor örömét fejezte ki a gyalogtúra népszerűségének növekedése miatt, hisz mint fogalmazott, ez jó bizonyítéka a szakmai és baráti kapcsolatok bővülésének is. Az ezredes beszélt az igazgatóság és az RSOE közös feladatairól és a csapatépítő programok fontosságáról, majd átadta a szót Rába Lajosnak, aki az egyesület nevében köszöntötte a résztvevőket. Az elnöki tanácsadó megköszönte a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték az egész napos rendezvényt, majd Juhász László ismertette a nap programját. A salgótarjáni eredetű találmánnyal, azaz a szalonnasütő vassal elkészített „nyársalós kenyér” elfogyasztását követően a gyalogtúra résztvevői a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület buszával indultak útnak a Közép-Európában egyedülálló képződménynek számító Riolittufához vezető túrára. A színes népviseletéről és gazdag folklórjáról híres kis Nógrád megyei falu, Kazár határában található riolittufa közel egy hektáron fekvő fehér, tarajos hullámoknak kinéző kőzet, amely vulkáni működés eredményeként keletkezett nagyjából húszmillió évvel ezelőtt, majd azt a víz eróziós munkája alakította mai formájára. A parkolóból két kilométeres, enyhén emelkedő túraúton jutottak el a IV. Karancs Gyalogtúra és Családi Nap résztvevői a riolittufához Noszky Zoltán, megyei túraegyesület elnökének vezetésével.  A kirándulás után megnézték a népi életmódot és mesterségeket bemutató Kézművesházat és a Tájházat, voltak egyedülálló Gyufacimke kiállításon és a Mackó Kuckó – Mackó és baba gyűjtemény ezer maciból és babából álló kiállítását is megtekintették. Visszaérkezve a célállomásra finom ebéd várta a résztvevőket, majd a szervezők további tartalmas programokra várták a vállalkozó kedvűeket. Lehetőség nyílt dartsban, pingpongban, lézerharcban és totóban is kipróbálni magukat, s a legügyesebbek még értékes ajándékokat is kaptak eredményükért cserébe. A körültekintő szervezésnek és az aktív közreműködőknek köszönhetően minden korosztály kedvére válogathatott a szabadidőt kellemesen eltöltő lehetőségek közül, a résztvevők pedig a nap végén már a jövő évi találkozó helyszínét tervezték…

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságKazárKarancs Gyalogtúra