2024.03.28, Csütörtök

Családi ház felújítására fordították a vendégházra nyert pénzt Nógrádban

mti

2018.03.02. 12:49

Vendégház kialakításához nyert állami támogatást Nógrád megyében egy 27 éves nő, de a pénzt testvére házának felújítására fordította. Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt vádat emelt ellene a Balassagyarmati Járási Ügyészség.

Hirdetés

Bóna Gyula, a megyei főügyész elmondta: a vádlott 2013-ban nyújtott be támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz vendégház kialakítására. Testvére csécsei házának felújítását, bővítését, benne szálláshely kialakítását tervezte. Pályázatára 14,122 millió forintos támogatást kapott.

A pályázati feltételek szerint az utolsó kifizetési kérelem benyújtásától számított öt éven át idegenforgalmi szálláshelyként kellett volna üzemeltetni a felújított ingatlant. A kifizetés után a hatóság többször is helyszíni ellenőrzést tartott, és azt tapasztalta, hogy a házban nem szállóvendégek, hanem a vádlott és családja lakik életvitelszerűen, emiatt a ház idegenforgalmi tevékenység folytatására nem is alkalmas. 

A vádlott ezt azzal indokolta, hogy saját háza kiégett és lakhatatlanná vált, valójában azonban albérletbe adta ki. 
Mint a főügyész elmondta, a vendégkönyvben tüntettek fel vendégeket is, akikről a vizsgálat kiderítette, hogy a vádlott meghívására odaérkező rokonok, és nem kellett fizetniük a szállásért. 
A vádlott az állami költségvetésből támogatásként kapott pénzt így nem a támogatási cél megvalósításra használta fel, a házat szálláshelyként soha nem üzemeltette.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ezért kötelezte őt a jogosulatlanul felvett teljes összeg visszafizetésére. Az ügyészség vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottra.

AktuálisBalassagyarmati Járási Ügyészség