2024.03.28, Csütörtök

A polgári védelem napján

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.03.03. 15:00

A Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából tartottak március elsején délután megemlékezést Salgótarjánban, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében. A délelőtt Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon megrendezett központi ünnepségen miniszteri, illetve főigazgatói elismerést adományoztak két Nógrád megyei önkéntesnek.

Hirdetés

 

Az ünnepség a Himnusz hangjaival kezdődött, majd Faragó Sándor tűzoltó alezredes, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője mondott köszöntőt. Az alezredes felidézte, hogy Magyarországon huszonnyolc éve tartanak megemlékezéseket a polgári védelem világnapján, március elsején, ami a Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március elsejei megalakulásához köthető. Hozzátette, az új katasztrófavédelmi törvény 2012. január elsejei életbe lépésével megkezdődött a polgári védelem átszervezése, azaz egy 1948-ban létrejött szervezet megújítása. A változtatás szükségességét az is indokolta, hogy az országban élők mindenekelőtt biztonságot akartak, ami egyszerre jelenti a kiszámíthatóságot és a fizikai védelmet. Faragó Sándor beszélt az alaptörvényben foglaltakról is, amely kimondja, hogy mindenki felelős önmagáért, képességei és lehetőségei szerint köteles az állami és a közösségi feladatok elvégzésében részt venni. Vagyis a biztonság megteremtéséből és helyreállításából a polgároknak is ki kell venni a részüket. Mint fogalmazott, a magyar emberek biztonsága alapvetően három pilléren nyugszik: egy erős állami pilléren, az állampolgárok bevonhatóságán és saját példamutatásunkon, teljesítményünkön.

Az alezredes ünnepi köszöntőjét követően Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője mondott köszöntőt. Az igazgató emlékeztetett a polgári védelmi szakterület munkájának fontosságára, elért eredményeire. Hangsúlyozta, a katasztrófák és veszélyhelyzetek megelőzésére, a következmények enyhítésére irányuló tevékenység elengedhetetlen fontosságú, majd kiemelte a Nógrád megyében tevékenykedő önkéntesek példaértékű munkáját. Az ezredes végezetül szólt a Palóc Mentőcsoport 2017 év őszén eredményesen végrehajtott nemzeti újraminősítő gyakorlatáról is.

Az állomány ezt követően az igazgatóság épületének homlokzatán elhelyezett polgári védelmi emlékműhöz vonult, ahol Seres Tibor tűzoltó ezredes, igazgató és Antal István tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes az igazgatóság nevében, Faragó Sándor tűzoltó alezredes,Juhász László tűzoltó alezredes és Cser Tamás tűzoltó alezredes pedig a Nógrád Megyei Polgári Védelmi, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület nevében helyezték el az emlékezés koszorúit.


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon megrendezett központi polgári védelmi ünnepségen dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató miniszteri és főigazgatói elismeréseket adott át. A katasztrófavédelem munkájának támogatása érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Szarvas Sándor tűzoltó őrnagynak, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetőjének, aki szolgálati idején kívül a Karancs Speciális Mentőszolgálat oszlopos tagja. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója pedig a katasztrófavédelem munkájának segítése, támogatása érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Hegedűs Péternek, a Palóc Mentőcsoport kötéltechnikai egysége vezetőjének, egyben az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület alelnökének.

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságPolgári Védelmi Nap