2024.04.26, Péntek

Újabb fejlesztés indul az Ipoly Erdő Zrt. somoskői központjában

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.02.27. 13:39

A Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programban elnyert támogatásból fejleszti tovább a Somoskői Kirándulóközpontot az Ipoly Erdő Zrt.

Hirdetés

A projekt célja elsősorban a környezeti nevelés infrastruktúrájának fejlesztése Magyarországon Somoskőben, illetve a szlovákiai partnerszervezetnél, Léván – ismertette a projektet bemutató sajtótájékoztatón Kiss László. Az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte: egyre jelentősebb számban látogatják a turisták az erdészet börzsönyi, nyugat-nógrádi központjait, erdei létesítményeit, céljuk pedig ezzel a fejlesztéssel is az, hogy a látogatókat egyre inkább tereljék a kelet-nógrádi helyszínek felé is.

Vlastimil Uhlik, a Lévai Erdészet üzemvezetője elmondta, hogy Szlovákiában is egyre nagyobb igény mutatkozik a környezeti nevelés iránt, amelyre az erdészetek is egyre nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni. Léván egy kihasználatlan épületnek adnak új funkciót, az erdei iskola körül pedig egy mini arborétumot alakítanak ki. A komplexumban a tervek szerint akár egész napos, akár néhány órás foglalkozásokon fogadják majd a gyermekeket.

Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára a projektnyitó rendezvényen kiemelte: a gyermekkorban a legjobb felkelteni a természet megismerése iránti igényt. Emlékeztetett rá: Magyarországon már közel 30 éves az erdei iskolai mozgalom, melynek alapját a 22 erdőgazdaság által működtetett 36 létesítmény és a jól kidolgozott programok, minősített erdei iskolák jelentik. Ezen erdei iskolák harmada az elmúlt 8 évben épült, de az erdészetek a kapcsolódó szálláshelyfejlesztéseknek köszönhetően 1600 férőhelyet kínálnak a turistáknak is. Ezek a szálláshelyek ugyanakkor mára az újraindított vándortáborok során is jól hasznosulnak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Dr. Szabó Sándor a projektmegnyitón elmondta: egy olyan megye kormánymegbízottja, melynek 40 százalékát erdő fedi. "Itt, Salgótarján környékén nőttem fel; ez a táj, a somoskői és salgói várak környékén megtett bicikli- és gyalogtúrák adták az életem legszebb részét" – fogalmazta meg a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Dr. Szabó Sándor úgy fogalmazott: "jót teszünk" a jövő nemzedékeivel, ha megmutatjuk gyermekeinknek, unokáinknak a természet, illetve ennek a környéknek a szépségeit, a városokon és az interneten túli világot is. A kormánymegbízott köszönetet mondott az Ipoly Erdő Zrt.-nek azért, hogy a megye nyugati részében elindított komoly ökoturisztikai fejlesztések a kelet-nógrádi régióra is átterjednek.

 

A támogatás segítségével az Ipoly Erdő Zrt. somoskői központjának épületét kibővítik és alkalmassá teszik a nagyobb létszámú erdei iskolai foglalkozásokra. A somoskői erdei iskola kiépítésére az Ipoly Erdő Zrt. közel 200 millió forintot fordíthat a támogatásból, de emellett a cég saját költségvetéséből a szálláshely-kapacitást is kibővíti. Ahogyan az ingatlan jelenlegi egysége, úgy az újonnan kialakítandó épületrészek is a somoskői bazaltorgona szögletes formájára utalnak. A projekt 2019 őszére valósul meg.

Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyékben 64 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik. Ez a működési terület Magyarország legerdősültebb tája, magába foglalva a Börzsöny hegységet és a Cserhátot (benne a Karancs és a Medves kistájakat), valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is. A társaság által kezelt erdők 52 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll.

 

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalIpoly Erdő Zrt.Somoskői Kirándulóközpont