2024.06.15, Szombat

Turisztikai fejlesztések sora indul hazánkban

http://profit7.hu

2018.02.02. 15:22

A főbb tervek között szerepel a világörökségi helyszínek fejlesztése is.

Megkezdődik idén öt kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben az első nagyprojektek megvalósítása, és további olyan új, kiemelt turisztikai térségek jöhetnek létre, amelyekben a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentős fejlesztési potenciált lát.

Jelentős fejlesztések várhatóak Vácott, Zebegényben, Visegrádon, Szentendrén, Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Nyíregyházán, Szentkúton, Lentiben, Nógrád megyében, a Mátrában, Zalakaroson, a Hortobágyon, Hévízen és Budapesten. Sőt, 12 milliárd forintból megújul Esztergom is. Korszerűsödik több mint tíz, a Balaton mellett található kalandpark. Megújulnak a Tisza-tó és a Dunakanyar mentén található strandok. Elkezdődik a sátoraljaújhelyi üveghíd építése, miközben hatalmas az érdeklődés a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Szálláshelyfejlesztő programja iránt. Egyebek mellett erről beszélt Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója sajtótájékoztatóján. Az ügynökség célja, hogy a szezonalitás csökkenjen, és mindenki töltsön el még egy éjszakát Magyarországon.

 

Jelentős növekedés

Guller közölte, tavaly novemberéig a turisták annyi éjszakát töltöttek el hazánkban, mint 2016-ban egész évben. Az összeredmény megközelítheti a harmincilliós vendégéjszakaszámot, amely elérhető közelségbe helyezi a 2030-ra kitűzött célt, az ötvenmilliós vendégéjszakaszámot. A legtöbben még mindig Németországból érkeznek Magyarországra, ami 2017-ben 2,1 millió vendégéjszakát jelentett. A második helyen az Egyesült Királyság áll, ahol 2010-hez képest 96%-os az emelkedés. Emellett kiemelkedő növekedést tapasztalunk Csehországból (105%), Lengyelországból (96%), Oroszországból (91%), az Egyesül Államokból (81%). Az idén májusban induló Magyarország és USA közötti közvetlen repülőjáratnak köszönhetően utóbbi számok további emelkedése várható.

A 2010-es évhez képest Kínából és a Koreai Köztársaságból rendkívüli mértékű, 350 százalékot meghaladó emelkedés tapasztalható, amit tovább növelhet, hogy hazánk a tavaly novemberi kínai-magyar miniszterelnöki csúcstalálkozó alkalmával együttműködési megállapodást kötött a legnagyobb kínai online utazási ügynökséggel.

 

Indulnak a nagyprojektek

Az idei évre vonatkozó tervekkel kapcsolatban a vezérigazgató hangsúlyozta, hogy megkezdődik a tavaly nevesített öt kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben az első nagyprojektek megvalósítása, és további olyan új, kiemelt turisztikai térségek jöhetnek létre, amelyekben az MTÜ jelentős fejlesztési potenciált lát. A főbb tervek között szerepel a világörökségi helyszínek fejlesztése, összesen tízmilliárd forint értékben. Fejlesztések indulnak a hollókői várban, Pannonhalmán és a Fertő-parton, befejeződik a szigligeti vár felújítása. Elkezdődik a Hortobágy hárommilliárd forint forrásból való fejlesztése is.

Korszerűsödik több mint tíz, a Balaton mellett található kalandpark 1,2 milliárd forint támogatásból. Balatonfüreden megújul a vitorláskikötő, több száz millió forintos horgásztanya-fejlesztési program indul, és több mint száz magyar borászat kap turisztikai célú fejlesztésre támogatást.

A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési konstrukció kapcsán Guller Zoltán kiemelte, hogy a program iránt hatalmas az érdeklődés. Minden idők legnagyobb szálláshelyfejlesztési programjára eddig 580 pályázat érkezett, a támogatási igény meghaladja a 21 milliárd forintot, ezért a határidőt 2018. március 14-ig meghosszabbították. Új szálloda és panzió építésére eddig több mint kétszázan igényeltek vissza nem térítendő támogatást.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy idén Magyarország lesz Európa gasztronómiai fővárosa. Az idei Michelin Díjátadó Ünnepséget ugyanis hazánkban rendezik meg 2018. március 25-én. Az esemény tovább erősíti pozíciónkat a világ kulináris térképén – tette hozzá Guller Zoltán.

Forrás: profit7.hu / Hunyor Erna Szofia

 

AktuálisturizmusSzentkútturisztikai fejlesztés