2024.04.24, Szerda

A magyar ápolók napját ünnepelték

MTI

2018.02.20. 14:47

A betegek által igényelt törődést nem az épületek vagy a műszerek nyújtják, hanem az ápolók, ezért a kormány különösen megbecsüli a szakdolgozók munkáját - jelentette ki egészségügyért felelős államtitkár a magyar ápolók napja központi ünnepségén.

Hirdetés

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: a kormányzat igyekezett anyagilag is megbecsülni ezt a munkát, és eddig példátlan mértékben, négy lépcsőben 53 százalékkal emelkedtek a szakdolgozói bérek. Ugyanakkor továbbra is céljuk, hogy csökkentsék az ápolók és a szakdolgozók munkaterhelését - tette hozzá. Ez utóbbi érdekében több mint hétszáz olyan középiskolás kaphat a kormánytól és az Európai Uniótól ösztöndíjat, aki valamilyen egészségügyi szakon folytatná tanulmányait.

 

 

Annál is inkább szükséges a szakképzés bővítése - folytatta -, mert a jövő egészségügye csak úgy működhet hatékonyan, ha az orvosi feladatok egy részét el tudják látni ápolók is.

 

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

 

Arról is szólt, hogy az elmúlt időszakban vidéken mintegy 500 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az egészségügyben, a következő 8-10 évben pedig több mint 700 milliárd forintból újul meg a főváros egészségügyi ellátása.

Eközben elindult a nővérszállók felújítását célzó, 10 milliárd forint értékű program, és 8 milliárd forint jut az ápolói eszközpark fejlesztésére - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

 

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

 

Az ünnepségen miniszteri elismerést, Pro Sanitate-díjat vehetett át Benkő Lászlóné, Blachné Papp Eleonóra, Fedor Szilvia, Magyar Mónika és Társi Jánosné. Kossuth Zuzsanna-díjban részesült Bodáné Gyűrű Vanda, Boros Károlyné és Schmittné Makray Katalin.

Az ötezer tagot számláló Magyar Ápolási Egyesület, Kossuth Zsuzsannának, a magyar ápolás nagyasszonyának az 1848/49-es szabadságharc alatt nyújtott ápolói tevékenységére emlékezve ünnepli meg évről évre a magyar ápolók napját.

 

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

 

A mostani ünnepség volt a záróakkordja a Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója alkalmából tartott emlékévnek.

Aktuálisegészségügymagyar ápolók napjaszakdolgozókápolók