2024.05.08, Szerda

Pályázati mérleget vont Balassagyarmat

Balassagyarmat Városháza

2017.12.30. 09:53

2017 mérlege: 4.3 milliárd elnyert fejlesztés

 

Balla Mihály országgyűlési képviselő és Medvácz Lajos polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján pályázati mérleget vont Balassagyarmaton. A 2014-2020-as pályázati ciklusra a város 30 pályázatot nyújtott be összességében közel 8 milliárd forint értékben (mivel ebből 4 pályázat második körben is benyújtásra került, ezért a főösszeg 6 milliárd 930 millió forint). Ebből eddig 2 elutasított (csapadékvíz, Madách park) és 14 nyertes pályázat van. A többi 14 pályázat bírálati szakaszban van.

 

Eddig 14 pályázatot bíráltak el pozitívan 4 milliárd 340 millió Ft támogatással:
1. Nyírjes turisztikai attrakciófejlesztése 450 millió Ft
Itt kilátó, kézművesház, étterem, biciklis pihenő, parkolók, víziszínpad, játszóterek, sétautak kerülnek kialakításra az önkormányzati területeken, megőrizve a Nyírjes csendjét és természeti környezetét, de megújítva jelenleg is meglévő infrastruktúráját, szolgáltatási színvonalát, lepusztult épületeit, növényzetét, látványosságait. A tervezést egy budapesti tervező iroda nyerte el, akik megkezdték a munkát, nemsokára sor kerül az első szakmai egyeztetésre.


2. Iparterület fejlesztés 505 millió Ft
19 hektár iparterület fejlesztése történik meg a Szügyi út mellett, közművek, utak megépítésével. Itt a szükséges magánterületeket már megvásárolták, a tervezés folyamatban van. Engedélyes tervekkel rendelkeznek az úgynevezett déli belső körgyűrű Honti-Batthyány utcai szakaszát kiváltó Algőver-Horvát Endre utcák közti gyéren lakott szakaszának megépítésére is.


3. 5 intézmény energetikai felújítása 300 millió Ft
A beruházás tervezés alatt van, a beruházás keretében energetikailag teljes egészében megújul a Meseerdő és Cseperedő óvoda és a Városháza B-épülete. Gépészeti felújítást kap a Szent Erzsébet Idősotthon és a Zeneiskola is.


4. Nyitnikék óvoda teljes megújítása 250 millió Ft
A tervezés folyamatban van, a beruházás eredményeként a fémvázas szerkezeten és a tavalyelőtt megújult fűtésrendszeren kívül mindkét épület.


5. Szociális szolgáltató ház 100 millió Ft
Bővítésre és teljes felújításra kerül a Cseperedő óvoda melletti egykori Nyugdíjas Klub épülete. A beruházás már tervezés alatt van.


6. Nyugat Nógrádi Paktum 80 millió Ft
Térségi munkaügyi program, melynek keretében már működik a Városházán a térségi Paktum Iroda, ahol eszközfejlesztésen túl tanulmányok és rendezvények készülnek a térség gazdaságának és a foglalkoztatásnak az elősegítésére.


7. Védőnői szolgálat teljes felújítása 55 millió Ft


8. Bölcsőde tetőcsere 24 millió Ft


9. Csatlakozás az állami ASP rendszerhez 9 millió Ft


10. CLLD pályázat – civil Balassagyarmat 250 millió Ft

A Gansel-udvar mint vezérprojekt kialakítása vendéglátóhely, rendezvény és civilház kialakításával a Rákóczi 25-27. sz. házakban, városi pályázati csomag egyéb a helyi civil társadalmat generáló fejlesztések, kezdeményezések és rendezvények finanszírozására.


11. Esély Otthon – Fiatalság program 200 millió Ft


11 fecskelakás a Gansel-udvarban, tréningek, képzések, ösztöndíjak, Ifjúsági Pont 


12. ZÖLD CSIGA - Bgy zöldterület fejlesztés 1000 millió Ft


13. Kerékpárút és közlekedésbiztonság 541 millió Ft


14. Barna város - rozsdaövezet fejlesztés 576 millió Ft

 

Ezeken túl további 14 pályázat 1 milliárd 900 millió Ft értékben van bírálat alatt:

1. Nógrád Örökség Háza 350 millió Ft
Aninger ház turisztikai fejlesztése a Palóc Múzeummal 
2. Kerékpárút fejlesztés 110 millió Ft
3. Generációk aktív parkja 239 millió Ft
Aktív zöldterület fejlesztés az Új templom mögött fiatalok számára a meglévő BMX pályához csatlakoztatva és idősek számára a Honti utcai templomhoz csatlakozva. 
4. Iparterület II. az Ipari park bővítésével, 220 millió Ft
5. Munkaerő mobilitás, munkásszálló 310 millió Ft
6. Nőközpont pályázat 200 millió Ft
7. Helyi Identitás erősítése, rendezvények 100 millió Ft
ill. további 7 pályázat 370 millió Ft összértékben.

Amint azt mindketten megerősítették, az Unió és a Kormány támogatásának köszönhetően történelmi lehetőségek előtt a város, hogy Nógrád megye legsikeresebb települése legyen, hiszen a gazdasági, szociális és kulturális mutatókban már most élen jár a régióban.

AktuálisBalassagyarmat