2024.04.20, Szombat

Jó eséllyel pályázik Magyarország az EASTR 2019-es konferenciájának megrendezésére

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.11.22. 08:46

Ezúttal is a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Szabó Sándor képviselte Magyarországot a Területi Kormányhivatalok Európai Szervezetének (EASTR) értekezletén, melynek egyik fő témája a jövő évi, XXV. Európai Napok elnevezésű rendezvény előkészítése volt.

Hirdetés

A 2018-as rendezvény eredetileg "A biztonsági intézkedések bevezetésének társadalmi fogadtatása" munkacímet kapta. Dr. Szabó Sándor ugyanakkor kiemelte: igen nehéz kérdés az, hogy az állam milyen szinten fokozza a biztonságot annak érdekében, hogy a nehezen kivívott demokratikus szabadságjogok és az élhető környezet jelentősen ne sérüljön, valamint az adófizetők részére ne jelentsen súlyosabb anyagi terhet. Témába vág ezen túl az is, hogy ebben milyen szerepe lehet az állami vezetőnek, hogy ezeket az érdekeket egyeztesse és társadalmi szinten elfogadtassa – tette hozzá a kormánymegbízott.

Az értekezlet másik fő témája az volt, hogy a nagyobb projektek megvalósítása kapcsán milyen egyeztetési eljárások alakultak ki a különböző országokban és ebben milyen szerepe van a területi állami vezetőknek. A jövő év nyarán, a franciaországi Lyonban sorra kerülő XXV. Európai Napok témáját végül – hosszas vita után – az utóbbi kérdéskörben határozta meg az előkészítő ülés testülete.

Az értekezleten kedvező fogadtatásban részesült dr. Szabó Sándor azon bejelentése is, mely szerint hazánk kész a 2019-es konferencia megrendezésére. Az előterjesztett fő téma megjelölésével is egyetértett a testület, mely a "Vissza a gyökerekhez" szlogen jegyében a tagállamokban az állami vezető általános jogi helyzetét, feladat- és hatásköreit járná körbe.

Dr. Szabó Sándor kiemelte azt is: hazánk részvétele a testület munkájában immáron azon sajnálatos okokból is felértékelődött, hogy a szervezet munkájában – bár a testület honlapja tagként még feltünteti ezen államokat – Románia és Litvánia után immáron Szlovákia sem vesz részt, így lényegében Magyarországon kívül nincs képviselete a Kárpát-medencei régiónak.

Magyarország 2010 óta tagja a Területi Kormányhivatalok Európai Szervezetének, amelyben jelenleg 33 állam képviselteti magát.

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalTerületi Kormányhivatalok Európai SzervezeteXXV. Európai Napok