2024.04.26, Péntek

Mesébe illő ökoház várja új lakóit Balassagyarmaton

nhc24

2017.10.20. 11:04

Jelenleg az ingatlanpiac egyik gyöngyszeme az a környezetbarát ház, amely leginkább egy hobbitkuckóhoz hasonlít.

Hirdetés

A helyi Nyírjes üdülőövezet hatalmas, félhektáros telkén található az a „domb”, amely akár egy rajzfilmszereplő természetközeli hajléka is lehetne. Ez a nem mindennapi építmény azonnal kellemes benyomást kelt a látogatóban a kővel rakott kerítésnek és a mellette lévő „Flintstone”-háznak köszönhetően.

Az építmény 192 négyzetméter összterülettel és 132 négyzetméter közvetlen lakótérrel rendelkezik. Ebből is látszik, hogy a hang- és hőszigetelés a 70-120 centiméter vastag falak által biztosított. A kuckó belsejében körkörös, egyenként is kupolás szerkezetű, tágas és világos helyiségeket találunk, illetve – az öko jelleget – emelve szembe tűnnek az egyedi fabútorok is. A beltéri téglafalak dominanciáját kívülről egy 10 centis betonréteg fogja egységes gömbhéjba, amire a vízzáró réteg és a földborítás került. Az egyedi gyártású fa oldalablakokat és ajtókat felülvilágítók is kiegészítik, ezzel jelentősen növelve a térérzetet. Az étkezőt a ház középpontjában alakították ki, a funkcionális helyiségek innen nyílnak.

A kertbe az épület több pontján is ki lehet lépni, mert az szinte „összenő” a házzal. Egyetlen folyamatos zöldfelület az egész telek, amelyet itt-ott facsoportok, bokrok, tűzrakó hely szakít meg. A kerti tó terepmunkái elkészültek, de a betelepítés már az új tulajdonosra vár.

A ház fűtését egy faelgázosító kazán által meghajtott központi fűtés biztosítja, a melegvíz-ellátásról villanybojler gondoskodik. A telken a közművek közül egyedül a villany érhető el. Ezért a vízellátást két fúrt kút biztosítja, a szennyvíz tárolására pedig kétmedencés tározót építettek, amelynek környezettudatos lebontása és öntözésre való felhasználása szintén elősegíti az ökoszemléletet. A hatalmas telek mintegy fele automata öntözőrendszerrel ellátott, amely a nyári szárazság idején is biztosítja a vegetáció egészséges, és a szemnek is üdítő állapotban tartását.

A szlovák határ közelsége, a két ország közti gazdasági és kulturális kapcsolat jó alapot adhat akár vállalkozás-lakhatás célú befektetésnek is.

forrás: nhc24.hu / Oláh Nikolett

AktuálisBalassagyarmatökoház