2024.05.22, Szerda

Fejlesztik a rákóczibányai földtani gyűjteményt Nógrádban

MTI

2017.10.31. 20:16

Megkezdődött a Geocore Magminta, Gyűjteményi és Laboratóriumi Földtani Tudásközpont létrehozása. A fejlesztés 650 millió forint támogatás felhasználásával 2020-ban fejeződhet be.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) konzorciumi partnereivel, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetével (AFKI) és az MTA debreceni Atommagkutató Intézetével (ATOMKI) közösen elnyert pályázati támogatásának köszönhetően olyan tudományos kutatóközpont jön létre, amely a magyarországi igények kiszolgálásán túl a nemzetközi kutatóhálózatokhoz kapcsolódást is vonzóvá teszi a Rákóczibányán megvalósítható új szolgáltatásokkal - közölte az MBFSZ kedden az MTI-vel.

A projekt keretében többek között felújítják a rákóczibányai régi iskolaépületet és korszerű fúrómag- és mintafeldolgozó központtá alakítják át. A Geocore néven létrejövő korszerű telephelyen a tervek szerint mintegy 200 ezer gyűjteményi tételhez, 1239 fúráshoz és 298 778 méternyi magmintához kaphat hozzáférést a tudományos, ipari és vállalkozói világ.

Az MBFSZ részéről fejlesztik a magmintaraktár infrastruktúráját, növelik a gyűjtemény anyagainak kutathatóságát és laboratóriumi műszerek segítségével gyarapítják a gyűjteményi tételekről eddig rendelkezésre álló tudásanyagot.

A régi iskolaépület felújítása mellett korszerű magfeldolgozó csarnok és szociális helyiségek is épülnek. Az immár 148 éve gyarapodó földtani gyűjtemény adatbázisának korszerű működését, valamint a magminták és a gyűjteményi tételek anyagvizsgálatát új berendezések és műszerek beszerzésével biztosítják.

Az ATOMKI-ban beszereznek egy ARGUS VI típusú nemesgáz tömegspektrométert. Az AFKI a kőzetek áteresztőképességét vizsgáló berendezések beszerzésével az országban egyedülálló méréseket tud majd végezni. A tudásközponthoz kötődően négy új kutatói munkahely és a térségben potenciálisan két-három egyéb munkahely létesül.
 

AktuálisNógrád megyetámogatásRákóczibányafejlesztés gyűjteményMBFSZAFKIATOMKItömegspektrométerkőzetek