2024.04.21, Vasárnap

Bányásznapi megemlékezések Salgótarjánban

salgotarjan.hu

2017.09.07. 15:30

Koszorúk és virágok elhelyezésével tisztelegtek a nógrádi bányák mélyén életüket veszítő 1200 bányász emléke előtt.

Hirdetés

Salgótarjánban szeptember 4-én az SZMT székházban lévő bányász emlékhelynél tartottak megemlékezést, ahol Demeter László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei elnöke mondott ünnepi beszédet. A szakszervezeti elnök a bányászat virágzásának korszakára, a város létét meghatározó történelmi időkre emlékezett. Azokra a időkre, amikor a bányák és a bányászok nem csak a helyi iparnak, hanem a salgótarjáni közösségeknek, a város kulturális és a sportéletnek is alapjául szolgáltak.

 


Az elmúlt napokban Salgótarján különböző városrészeiben, az egykori bányák helyén található emlékműveknél is tartottak megemlékezéseket. A hagyományoknak megfelelően Somlyón, Károlyin, Baglyason, Zagyvapálfalván és a Forgách-telepen is megkoszorúzták a bányászok emlékét őrző szobrokat és emlékműveket.

Salgótarján város központi bányásznapi megemlékezését szeptember 15-én 11 órakor tartják, a Bányászati Kiállítóhelyen (Bányamúzeum).

 

A Bányásznaphoz kötődően két kötetlenebb rendezvényre is sor kerül. Szeptember 9-én, szombaton este a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontja szervez szabadtéri programot. 20:00 órai kezdettel a látogatóközpont előtti parkban mutatják be a “Szerencse lent” című ismeretterjesztő filmet, amely az észak-magyarországi szénbányászat múltját dolgozza fel.

 

A filmvetítés után lehetőség lesz kötetlen beszélgetésre, akár a film salgótarjáni alkotóival is. Bár rossz időjárás esetén a vetítést az épületben tartják, a szervezők mégis azt kérik, hogy a szabadtéri vetítésre meleg ruhával, illetve takaróval mindenki készüljön.

 

Szeptember 16-án a Palóc Pálinka és Bányászhagyományok Ünnepén a salgótarjáni Fő téren várják a vendégeket színes kulturális és szórakoztató programok. Többek között kézműves kirakodóvásár, gasztrosétány, koncertek lesznek a téren és újra itt kerül sor a különleges palóc pálinkák versenyének eredményhirdetésére is.

 

A részletes programajánló itt található: Palóc Pálinka és Bányászhagyományok Ünnepe

AktuálisSalgótarjánBányászati kiállítóhelybányásznap