2024.04.26, Péntek

Nógrád megyei tűzoltók a legerősebb tűzoltók versenyén

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.08.29. 10:51

Békés megye negyedszer adott otthont a Toughest Firefighter Alive nemzetközi tűzoltó sportbajnokságnak. Nógrád megyéből négy hivatásos tűzoltó mérette meg magát.

Hirdetés

 

Az augusztus 25-26-án megtartott versenyt a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg Orosházán. A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, de a küzdelemben részt vettek osztrák, lengyel, román, szlovák és német versenyzők is.

Az első versenynapon a hat versenyszámból az első öt feladatot – tizenöt kilogrammos ballonok cipelése húsz méteren keresztül, átmászás egy három méter magas palánkon, egy sínpályára helyezett, hetvenöt kilós fémtömb meghatározott távolságra eljuttatása egy tízkilós kalapáccsal ütve, személygépjármű motorteréből kiemelt hetven kilós akkumulátor kijelölt területre helyezése, majd egy farönkről karika lemetszése kézifűrésszel – teljes bevetési védőruhában kellett végrehajtaniuk a tűzoltóknak. A hatodik feladatnál a versenyző – védőfelszereléseit levetve – egy medencében húsz kilogrammos súlyokat cipelve kerülte meg a derékig érő vízben a kihelyezett bójákat.

A második versenynapon az első két feladat végrehajtása alatt – alapvezeték kihúzása negyven méterre, majd ötven-ötven ütés végrehajtása egy hatkilós kalapáccsal – szintén a teljes bevetési védőruhát viselték az indulók. Ezt követően a versenyzők már légzőkészülék nélkül küzdhették le az akadályokat, hogy a harmadik állomáson egy két méter magas palánkon átmásszanak, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut cipeljenek hatvan méteren keresztül. Annak, aki ezzel is megbirkózott, és maradék erejét összeszedve legyőzte fáradtságát, két, egyenként tizenöt kilogrammos kannával kellett fellépcsőznie egy mobilállványra, hogy aztán az előre rögzített mentőkötél segítségével a talajon elhelyezett két összetekert tömlőt is felhúzza. A cél előtt végül a kannákkal együtt le kellett gyalogolnia az állványról és át kellett bújnia egy nyolcvan centiméter átmérőjű és hat méter hosszú kúszófolyosón. Ha sikerült végrehajtani a feladatot, már „csak” egy dolog maradt hátra: végérvényesen leállítani az időmérést. Volt, aki mosolygott, mások arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő időmérőhöz értek.

 

 A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Horváth Mihály tűzoltó főtörzsőrmester, Buga Dávid tűzoltó őrmester, Kürti Péter tűzoltó őrmester és Orosházi Máté tűzoltó őrmester vett részt a kétnapos erőpróbán. A legeredményesebb Nógrád megyei induló Buga Dávid tűzoltó őrmester volt, aki 6 perc 03 másodperces idejével a hatvanhét induló közül a tizenhetedik helyen zárt. 

A megmérettetést a helyszínen követte nyomon Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat-vezetője is, aki az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: „Felismertük azt, hogy együtt többek vagyunk. Együtt valami nagyot tudunk alkotni és ez a verseny méltán híres ebben az országban, de most már Közép-Európában is.”

 

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnemzetközi tűzoltó sportbajnokságToughest Firefighter Alive