2024.07.15, Hétfő

Nagyboldogasszony ünnepe van ma

mti, szentkut.hu

2017.08.15. 08:12

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét.

 

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét - tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t. 

 

Mátraverebély-Szentkúton, a Nemzeti Kegyhelyen is várják a hívőket:

7.00 Zarándokok fogadása, gyóntatás

9.00 Énekes Mária-köszöntő

10.15 Katekézis: A szentségimádás (P. Ló­ránt)

11.00 Ünnepi szentmise, körmenet (Bartal Tamás OPraem, ny. jászóvári apát)

14.00 Litánia, zarándokok és kegytárgyaik megáldása (P. Antal)

18.30 Vesperás (P. Jónás)


Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus "röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe" édesanyja, Mária holttestét.
Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariae-nek, azaz "a Szentséges Szűz elszenderülésének" neveztek. A 6. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, és a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariae-nek, azaz a Boldogságos Szűz mennybevételének nevezték. 
XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a "Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe" - írták.

 

Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek ezen a napon kötelező szentmisén részt venniük.
Az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezi a magyar katolikus egyház Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.

Aktuáliskatolikus egyházMátraverebély-SzentkútNemzeti KegyhelyNagyboldogasszony ünnepe