2024.05.01, Szerda

Közel háromszázan ostromolták a várakat

nogradsport.wordpress.com

2017.08.31. 11:27

Az elképzelés kiváló, a szervezés, a megvalósítás nagyszerű. Röviden tömören így lehet jellemezni az első Két vár futást, amely Hollókő, Rimóc, Szécsény koprodukciós szervezésében valósult meg.

Hirdetés

 

Az ötletgazda, Hasznosi Márk szécsényi sportmenedzser és Kelecsényi Péter a Hollókői Világörökség Kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója egy 2005-ös rendezvényből merítették a rendezvény ötletét. Akkor a szécsényi veterán futó, Jusztin Ferenc születésnapjára egy nagyszabású futógálát szerveztek. Az útvonal Szécsény-Rimóc-Hollókő-Rimóc-Szécsény volt, a megvalósításban többen is bekapcsolódtak, a gálán közel 150 futó indult el. A megbeszélés során felvetődött, hogy egy kicsit szélesebb körben ismét életre kellene hívni az egykori futást, amellyel újabb lehetőség adódna a vidéket felfedezni szándékozók számára. Így született meg a Két vár futás ötlete. Egy biztos már most elmondható, hogy Nógrád megye egyik legsikeresebb és legnépesebb hosszútávfutóversenyét sikerült lebonyolítani.

Az elmúlt szombaton a reggeli órákban a nagy meleg ellenére futók népesítették be az Ófalu előtti teret. Különjáratú autóbuszokkal, személygépkocsikkal érkeztek a futók és az őket kísérők. Az előre megadott információs térkép alapján mindenki tudta, hogy hol van parkolási lehetőség, merre találhatók az öltözők, hol a regisztráció, merre lehet bemelegíteni, mikor és hol lesz a rajt. Az útvonal végig egyértelműen ki volt jelölve, biztosítva több kerékpáros felvezető segítette a futókat. Az előzetes nevezések alapján Hollókő-Rimóc-Szécsény-Rimóc-Hollókő (26 km-es) távra 126-an adták le nevezésüket. Ugyanerre a penzum váltó futamára – Szécsényben volt a váltás – 13 páros nevezése ékezett. A Hollókő-Rimóc-Hollókő közötti 14 km-es szakaszra előzetesen 136-an jelentkeztek. Sokan még a verseny kezdete előtt a helyszínen adták le a nevezésüket. A Két vár futást több érdeklődő is megtekintette, így többek között jelenlétével megtisztelte a rendezvényt Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke is.

 

A versenyzőket elsőként Szabó Csaba, Hollókő polgármestere köszöntötte, aki örömét fejezte ki a nagy érdeklődésnek. Arról szólt, hogy Hollókőről mindenkinek a világörökség, a vár, a népszokások, a palóc kultúra jut az eszébe, nem a sport. Hozzátette, azért ők is foglalkoznak sportrendezvényekkel, volt náluk duatlon verseny, több alkalommal pedig vár futás. Most ez a Két vár futással folytatódik, amit nem szabad abbahagyni. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte a korábbi Szécsény-Hollókő közötti futást, amelyet Jusztin Ferenc tiszteletére rendeztek. Köszöntötte a jelenlévő 38-szoros szenior bajnokot, Jusztin Ferencet. Gratulált a két településnek, Hollókőnek és Szécsénynek, majd annak a reményének adott kifejezést, hogy sikerül a rendezvényből hagyományt teremteni. Stayer László, Szécsény város polgármestere lengyelül köszöntötte a jelenlévő lengyel futókat, majd mindenkinek sikeres versenyzést kívánt.

Magosi Zsombor Európa-bajnok és Világkupa győztes vezetésével elkezdődött a közös bemelegítés. Pontosan 11 órakor a hollókői Szent László Vitézi Egyesületének díszlövésével elindult a 26 km-es verseny. Egy negyedóra múlva a 14 km megtételére vállalkozók vágtak neki a távnak, majd ezt követően elrajtolt a családi kocogás.

 

A rövidebb távon a Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) szerezte meg a férfiaknál és a hölgyeknél is az abszolút győzelmet, a félmaratoni csúcstartó Kadlót Zoltán, illetve a tájfutásból is ismerős Tóth Korinna tudott diadalmaskodni. A hosszabb távon csömöri és fővárosi siker született, a legjobb nógrádi a balassagyarmati Tresó Gábor (Kiss Árpád VDSE), valamint a mátranováki Keresztes Henrietta lett. A váltók küzdelmében a Zenit SE duója ért be elsőként a célba. Az ünnepélyes díjkiosztás, eredményhirdetés 14 órakor volt.

Hasznosi Márk, a rendezvény főszervezője a versenyt követően elmondta, hogy örül a nagy érdeklődéssel kísért Két vár futásnak. Megköszönte a szervezés lebonyolításában résztvevő Szécsény, Hollókő, Rimóc önkormányzatainak, a Szécsényi Köművelődési Nonprofit Kft-nek, a Hollókői Világörökség Kezelő Nonprofit Kft-nek, a Rimóci Ifjúsági Egyesületnek, a Rimóci Kobak Egyesületnek és a hetven aktivistának a segítségét.

 

14 km. Férfiak (67 célbaérkező): 1. Kadlót Zoltán (Salgótarjáni Atlétikai Club) 1;02:45 óra, 2. Tóth Ádám (Budapest) 1;08:25, 3. Horváth Róbert (Budapest) 1;09:36. Nők (58): 1. Tóth Korinna (SAC) 1;21:00, 2. Tóth Loretta (Balassagyarmati DISZVSE) 1;21:58, 3. Pázmándi Zoltánné (Futapest Klub) 1;22:51.

26 km. Férfiak (66): 1. Szoboszlay Tamás (Csömöri Sport SZN) 2;01:07, 2. Hönsch Viktor (Budapest) 2;01:40, 3. Kormány László (Budapest) 2;06:08 … 7. Tresó Gábor (Kiss Árpád VDSE, Bgy.) 2;12:43. Nők (26): 1. Mag Erika (Budapest) 2;03:32, 2. Nyitrai Katalin (Mezőkövesd) 2;13:24, 3. Kovács Zita (Martfű) 2;21:22 … 15. Keresztes Henrietta (Mátranovák) 2;56:17.

Váltó (13): 1. Mátrai Márk, Szurok Balázs (Zenit SE) 1;55:07, 2. Pernyész Balázs Bendegúz, Poór Simon (Hatvan) 2;08:21, 3. Kuris Oszkár (Vác), Jamrik Krisztián (Bgy.) 2;13:37.

Forrás: Nógrád sportja Szenográdi Ferenc/NMH

AktuálisHollókőSzécsényRimócKét vár futás