2024.06.17, Hétfő

Különleges turisztikai tanösvény a nógrádi határsávban

felvidek.ma

2017.07.23. 13:44

Nógrád megye és a Losonci járás között a somosi vártól az Ipoly folyásáig húzódik, árnyas fák között, az erdők csendjében és ez adja a varázsát ennek a különleges tanösvénynek.

Uniós támogatással és önrésszel készült el véglegesen 2016-ban az az egyedi turisztikai tanösvény, amelyet két nonprofit egyesület, a losonci székhelyű Régiófejlesztési Központ és a kazári 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület valósított meg a jelenlegi szlovák-magyar határsávban Sátorosbánya és Ipolytarnóc között, 24 km hosszan.

 

A pályázat megálmodói és megvalósítói azt a célt tűzték maguk elé, hogy az adott térségben a határsáv turisztikai tanösvénybe mindkét oldalról „bekötik” azokat a természeti és kulturális értékeket bemutató helyeket, amelyek egy-egy kisebb kitérővel megközelíthetők. Így került a tanösvényt bemutató „étlapra” a somosi vár, a Karancs kilátó és a kápolna, továbbá a mucsínyi barlang, a csákányházi bazaltorgona, a romhányi löszfal, az ipolytarnóci ősleletek vagy a kalondai Mocsolyák park.

A tanösvény érdekessége, hogy nem csak a bakancsos turisták számára készült, hanem a hegyi kerékpárosok is igénybe vehetik, hiszen a terepviszonyok kiválóak a kezdők számára is. A fáradt vándorokat 45 pihenőhely és ugyanannyi tájékoztató tábla várja a 24 km-es szakaszon, amelyeken a térség flóráját és faunáját, valamint geológiai érdekességeit tanulmányozhatják a kicsik és nagyok, magyar, szlovák és angol nyelven, valamint felkapaszkodhatnak a tanösvény kilátójára is, ahol megfelelő látási viszonyok esetében az Alacsony-Tátra csúcsáig is el lehet látni.

Sajnos, kevesen ismerik ezt a tanösvényt, még nem sikerült a köztudatba beültetni annak egyediségét, ezért nem tolonganak sem a gyalogos turisták, sem a kerékpárosok az ösvényen. 

AktuálisNógrád megyeturisztikai tanösvénySomosi vár