2024.07.17, Szerda

Nógrád megyében a legalacsonyabb a termőföld ára

vg.hu

2017.06.15. 11:44

A 2015 őszén meghirdetett „Földet a gazdáknak” program hatására 2016-ban két és félszeresére nőtt a termőföld-forgalom. Ez az árak ismét kétszámjegyű növekedését hozta. Mára öt megye kivételével egymillió forint feletti az átlagos hektárár – ez derül ki többek között a legfrissebb OTP Termőföld Értéktérkép elemzésből.

A 2015-ös hektáronkénti 1,024 millió forintról tavaly 1,135 millióra, azaz 10,9 százalékkal nőtt az eladott termőföldek átlagára. Komárom-Esztergom megye 6 százalékos visszaesésén kívül minden megyében áremelkedést látunk. Négy megyében – Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Vas – 15 százalék felett nőttek az árak, míg a legkisebb arányú (0,6 százalék) drágulás Zala megyében volt – áll a NAV tranzakciós adatbázisának feldolgozásával készült OTP Jelzálogbank által készített elemzésben.

 

Termőföld-árat tekintve tavaly óta Hajdú-Bihar megye a legdrágább másfélmillió forint feletti hektárárral, az addig első Békés megyét pedig már Győr-Moson-Sopron, Tolna és Fejér is megelőzi. „Már csak öt megye marad az egymillió forintos limit alatt: Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, illetve az észak-magyarországi Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád. Ez utóbbi átlagára alig 600 ezer forint/hektár. A termőföld árak emelkedő üteme lényegében bő évtizede töretlen. Az elmúlt egy évre szűkítve, a legjobban, 25 százalékkal Bács-Kiskun megyében nőtt az átlagos termőföld hektárár” – mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője. A „Földet a gazdáknak” program keretében a nagyobb haszonbérelt területtel rendelkező gazdaságok voltak a célpontok, ami ebben az esetben ugyancsak hozzájárult a nagy arányú árnövekedéshez.

 

A termőföld-piac tavaly látványosan bővült. A megelőző évi 44 ezerről 2016-ban 56 ezerre, 27 százalékkal nőtt az adásvételek száma. A tranzakciószám a Nógrád és Tolna megyei minimális csökkenést kivéve minden megyében emelkedett, Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyenesen a 3,5-szeresére, illetve Pest megyében majdnem kétszeresére – áll a NAV tranzakciós adatbázisának feldolgozásával készült elemzésben.

 

Az eladott termőföld-terület minden megyében nőtt tavaly. Elsősorban Közép- és Dél-Dunántúlon, valamint Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben látszik nagy bővülés. Komárom-Esztergom és Fejér megyében majdnem megtízszereződött a forgalom.

 

„Kivételes hatásként érte 2016-ban a földpiacot a ’Földet a gazdáknak’ program 2015. őszi meghirdetése, és ez látszik elemzésünk fő számain is” – mondja Szabó István, az OTP Agrár termékfejlesztési és értékesítési vezetője. „Ennek keretében összesen 253 ezer hektár termőföld vált elérhetővé, amiből közel kétszázezer hektár talált gazdára. A 30 ezer ügylet eredményeként 270 milliárd forint folyt be az államkasszába, s az üzletkötések új árszintet is szabtak a piacnak” – tette hozzá a szakember.

AktuálisNógrád megyetermőföldFöldet a gazdáknak program