2024.04.26, Péntek
Újabb 5,7 milliárd TOP forrás Nógrád megyében
Skuczi Nándor facebook

Újabb 5,7 milliárd TOP forrás Nógrád megyében

Nógrád Megye Önkormányzata

2017.05.27. 09:08

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése második alkalommal tartott soron kívüli közgyűlést annak érdekében, hogy újabb TOP forrásoknak nyissa meg az utat Nógrád megyében.

Hirdetés

Magyarország átfogó és hosszú távú fejlesztési irányát kijelöli a 2014-2020-as időszak egyik fő prioritása a gazdasági növekedést segítő helyi és térségi fejlesztések megvalósítása. Ennek keretében cél a térségi versenyképesség és a foglalkoztatás növelése, elősegítve ez által a teljes foglalkoztatottságra, a munkaalapú társadalomra vonatkozó nemzeti célok megvalósítását.

 

A területi operatív programok e gazdaságélénkítő fejlesztési „csomag” részét képezik, melyek közül kiemelkedik a jelentős forráskerettel rendelkező Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. Ez elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, az önkormányzatok gazdaságfejlesztési és azzal összefüggő város- és településfejlesztési programjait támogatja, eltérő területi igényekre reagál, ezekre szabott beavatkozásokat valósít meg, és azokkal összhangban a térségek belső erőforrásaira építő fejlesztéseket céloz meg.

 

Az első körben 17 darab felhívás került kiírásra, 30,5 milliárd forint kerettel. A felhívásokra beérkező támogatási kérelmek elbírálására a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Döntés-előkészítő Bizottságot állított fel. A közgyűlés korábbi, 2017. április 7-ei ülése alkalmával nem történt meg a DEB által első körben tárgyalt összes támogatási kérelem elbírálása. Ekkor 130 támogatási kérelem vonatkozásában hozta meg támogató döntését a közgyűlés. A második soron kívüli közgyűlés összehívására azért került sor, hogy az eddig szakmai értékelés alatt álló támogatási kérelmek jóváhagyásáról döntsön a testület.

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2017. május 26-án megtartott zárt ülésén újabb 27 darab fejlesztési projekt – közel 5,7 milliárd forint értékben –  kapott „zöld utat”.

Remények szerint a kivitelezések rövidesen megkezdődhetnek.

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)AktuálisNógrád megyeNógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése