2024.07.18, Csütörtök

Megnyitották a 34. salgótarjáni tavaszi tárlatot

mti

2017.05.28. 17:56

A kiállításon mintegy száz alkotó 157 festményét, grafikáját, plasztikáját, szobrát mutatják be Salgótarjánban, a Dornyay Béla Múzeumban.


A 34. tavaszi tárlat alkotásai jól reprezentálják napjaink legfontosabb művészeti törekvéseit, a sokféleségben mindannyian megtalálhatjuk a szívünkhöz legközelebb álló festményt, rajzot vagy szobrot - mondta a megnyitón K. Peák Ildikó művészettörténész, a kiállítás kurátora.
A kortárs képzőművészeti kiállítás, különösen a csoportos tárlat, sokszínű, sokrétű válaszadás a bennünket körülvevő világra, megannyi reflexió mindennapjainkra az alkotók egyéni nyelvén fogalmazva; ez a sokszínű világ köszönti a látogatót a falakon - tette hozzá.
K. Peák Ildikó felidézte, hogy az 1965-ben Salgótarjánban megnyílt első észak-magyarországi területi képzőművészeti kiállítás tekinthető az 1971-től megrendezett tavaszi tárlat jogelődjének. Az 1970-es évek elején a régió festő- és szobrászművészei számára adott bemutatkozási lehetőséget, majd a nyolcvanas évektől egyre inkább országos kitekintésűvé vált, teret engedve a kor kiemelkedő alkotóinak.

 

A tárlatot az 1990-es évektől kétévente a rajzbiennáléval, illetve rajztriennáléval felváltva rendezik meg.
A kiállított művek széles merítést adnak a 21. századi alkotóművészet tendenciáiból, és a leggazdagabbnak - mind mennyiségben, mind a sokszínűség tekintetében - ebben az évben is a festészeti anyag tűnik. 

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere a megnyitón az idén 95 éves város egyik legrangosabb rendezvényének nevezte a tárlatot. Mint mondta, rangot ad az eseménynek, hogy több mint négy évtizede van jelen a nógrádi megyeszékhely kulturális életében, rangot ad továbbá országos jellege, valamint az is, hogy évtizedek óta nem lankad iránta sem a közönség, sem a művésztársadalom figyelme.
Hagyományosan látható a múzeumban a múlt évi tárlat nagydíjasának kamarakiállítása is, ezúttal Kopasz Tamás festőművész munkáit mutatják be. 

Átadták a 34. tavaszi tárlat díjait is szombaton. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fődíját Móder Rezső képzőművésznek adta át Vígh Annamária, a tárca közgyűjteményi főosztályának vezetője. A Magyar Művészeti Akadémia díját Durucskó Zsolt grafikusművész, a Magyar Festők Társasága díját Bánsághi Tibor festőművész nyerte el. Salgótarján Megyei Jogú Város díját Várhelyi Tímea festőművész, a Dornyay Béla Múzeum elismerését Vankó István festőművész kapta.

 

A 34. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat augusztus 26-ig látogatható.

AktuálisSalgótarjánDornyay Béla Múzeum34. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat