2024.04.19, Péntek

Lezárult az acsai vonatbaleset ügye: hárman is hibáztak

radiofocus.hu

2017.05.16. 15:20

A Balassagyarmati Járásbíróság a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének minősített esete miatt a vádlottakat személyenként 1 év 2 hó fogházra ítélte, a végrehajtást 2 év próbaidőre felfüggesztve. Egyben mindannyiukat előzetes mentesítésben részesítette, ami azt jelenti, hogy a jogerős felelősségre vonás ellenére változatlanul büntetlen előéletűnek tekintendők.

Hirdetés

Befejeződött a 2015 augusztusában Acsa-Erdőkürt és Galgaguta között történt súlyos vasúti baleset miatt indított büntetőeljárás. A nemrég elkészült jogerős ítélet szerint mindhárom vádlott bűnös, büntetésük is azonos.

A baleset napján reggel nyolc óra előtt az Aszódon csatlakozásra váró vonat majdnem húsz perc késéssel indult Balassagyarmatra, ezért az egyvágányú vonalon a szemből érkező másik szerelvényt – a menetrendtől eltérően – Nógrádkövesd helyett Acsa-Erdőkürtön kellett volna bevárnia. Erről Galgamácsán a forgalmi szolgálattevő írásbeli rendelkezést készített, amit két példányban át is adott a Balassagyarmatra tartó járat mozdonyvezetőjének, a tőlapot pedig aláíratta a vezető jegyvizsgálóval, ezután a vonat továbbhaladt. Az írásbeli rendelkezést azonban egészen a baleset pillanatáig sem a mozdonyvezető, sem a vezető jegyvizsgáló nem olvasta el, annak tartalmát pedig a forgalmi szolgálattevő – a vonatkozó előírásokat megszegve – nem közölte velük élőszóban. Emiatt Acsa-Erdőkürtről abban a tudatban menesztették a szerelvényt, hogy a keresztezés Nógrádkövesden lesz, és ugyanebben a feltevésben volt az mozdonyvezető is, amikor elindult.

Néhány kilométer megtétele után, egy korlátozottan belátható íves szakaszon, mintegy 250 méterről a mozdonyvezető észlelte ugyan a szemből érkező másik vonatot és gyorsféket használva azonnal próbált megállni (csakúgy, mint kollégája), de a külön-külön 55-57 kilométer/órás sebességeket csak 28 kilométer/órára sikerült csökkenteni, így a frontális ütközés bekövetkezett.

Öten sérültek meg súlyosan – köztük a vétkes mozdonyvezető – és huszonegyen könnyebben; egy embernél maradandó fogyatékosság, egynél pedig súlyos egészségromlás alakult ki. A motor- és mellékkocsikban 144 millió forint kár keletkezett.

AktuálisvonatbalesetAcsaacsai vonatbelesetGalgagutaErdőkürt