2024.04.20, Szombat

Izgalmas újításokkal válnak vonzóvá Szécsény történelmi épületei

mti, magyarepitok.hu

2017.05.20. 20:34

Megkezdődött a Forgách-Lipthay-kastély és a Benczúr-kúria 1,2 milliárd forintos turisztikai és infrastrukturális fejlesztése a Nógrád megyei településen.

Hirdetés

Az épületeket a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 600-600 millió forintból állítják helyre, emellett új turisztikai funkciókat alakítanak ki bennük – mondta Virág Zsolt, a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos pénteken.

A Forgách-Lipthay-kastélyban felújítják a kasznárház épületét, kávézót alakítanak ki, rekonstruálják a díszterem díszítőfestését, új épületrészeket megnyitásával átalakítják a térszerkezetet – ismertette a miniszteri biztos a kastélyban működő Kubinyi Ferenc Múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Összességében a történeti hűség visszaadásán dolgoznak, hogy azt a környezetet jelenítsék meg, amelyben az egykori tulajdonosok éltek.

A kastély parkjában rendezvényhelyszínt építenek ki mobilszínpaddal, az épületben lesz ajándékbolt és multifunkciós filmvetítő, valamint okostelefonos és tabletes tárlatvezetés is. Egységesebbé válik a kiállítások tematikája, benne a birtokos családok és a nemesség történetének ismertetése. Bővítik az enteriőrtárlatot, interaktív időszalagon mutatják be Szécsény város történetét, virtuálisan teszik láthatóvá az egykori kastélyt, például azt, hogy az egyes terek milyen funkciót töltöttek be, ki lakott bennük. Felelevenítik a helytörténeti vonatkozású programokat, így például Mikszáth Kálmánra vagy Krúdy Gyulára építve a nógrádi irodalmi életet.

Balla Mihály (Fidesz-KDNP), a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője és Stayer László (Fidesz-KDNP), Szécsény polgármestere azt emelték ki, hogy a kastély országos és nemzetközi rendezvényeknek is helyt tud majd adni: a 9 hektáros várkert nemzetközi lovasversenyekre, koncertekre és színházi előadásokra egyaránt alkalmas lesz.

 

Benczúr Gyula egykori kúriáját a nyár végére restaurálják

A Benczúr-kúria a festőművész fő műveit interaktív módon mutatja majd be. A látogatók megismerhetik Benczúr korát, a Millennium időszakát a festmények tükrében. Bemutatják, hogyan készül egy festmény, milyen festékeket, anyagokat használ a festő. A kúriában kávézót és filmvetítőt építenek ki, később pedig művészeti és diáktáborokat is szervezhetnek majd itt.

 

mapio.net

 

Virág Zsolt kitért rá, hogy itt a munkát az épület helyrehozásával kell kezdeni, a reastaurálással, a statikai, szigetelési problémák megoldásával a nyár végére készülnek el. A 600 millió forintos rekonstrukció az épület megújítását fedezi, a további fejlesztések a második ütemben valósulnak meg.

A miniszteri biztos a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram legfontosabb feladatának az örökség- és műemlékvédelem mellett azt nevezte, hogy hosszú távon működtethetőek, fenntarthatóak legyenek a várak és kastélyok 21. században. Elmondta: a programban 20 kastély és 19 vár kapott helyet, de további épületek fejlesztésére is sor kerül a második szakaszban.

AktuálisSzécsénykastélyfelújításForgách-Lipthay-kastélyBenczúr-kúria