2024.04.17, Szerda
Tavaszi veszélyek a közlekedésben

Tavaszi veszélyek a közlekedésben

police.hu

2017.04.28. 09:42

Közlekedjenek óvatosan a csapadéktól vizes útszakaszokon is.

Hirdetés

A közlekedésben az évszakok nagyon meghatározóak. Egyszer napfény, sima útfelület fogadja a közlekedőket, máskor pedig kedvezőtlen látási és útviszonyok  akadályozzák a tempós haladást, ezért másként kell vezetni télen és másként tavasszal. Tavasszal feledésbe merülhet a télen berögződött, óvatos magatartás. A járművezetők lendületesebben, felszabadultabban, nagyobb átlagos sebességgel közlekednek az utakon. A körültekintő, átgondolt közlekedés velejárója, az elővigyázatosság ilyenkor sokszor háttérbe kerül.

 

 

Tavasszal a közutak forgalma zsúfoltabbá válik. Ebben az időszakban emelkedik az átlaghőmérséklet és szeszélyessé válik az időjárás. Tavasszal esik a legtöbb eső, amihez gyakran szél is párosul. A csapadéktól vizes, csúszós útszakaszokon csökkenhet a járművek menetstabilitása, míg a látási viszonyokat az ilyen időszakban gyakran megjelenő pára-, illetve ködfoltok befolyásolhatják. Ebben az időszakban a közúti közlekedés során számítani kell arra, hogy az autók könnyebben megcsúszhatnak és a féktávolság is megnőhet. A mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken, a földutak és a szilárd burkolatú utak kereszteződésében, építkezések környezetében jellemző lehet a sárfelhordás, amely szintén fokozott veszélyt jelent a közúton közlekedőkre.   

 

A sebességhatárokat azonban minden esetben be kell tartani. Sokan azonban nem a megengedett sebességhatárokhoz, hanem a forgalom adta lehetőségekhez igazítják a járművük sebességét. Ezzel azonban figyelmen kívül hagyják azt, hogy már a kisebb mértékű sebességtúllépés is hatványozottan növeli a közúti balesetek bekövetkezésének kockázatát. 

 

A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy minden esetben az út- és látási viszonyoknak, valamint az adott útszakaszra vonatkozó sebességkorlátozásnak megfelelően vezessék járműveiket. 

AktuálisNógrád megyetavaszi közlekedés