2024.04.23, Kedd

Várossá válása 95. évfordulóját ünnepli Salgótarján

mti

2017.01.26. 07:44

2017 az évforduló jegyében zajlik a nógrádi megyeszékhelyen, a programok sorában lesz többek között 1922 perces strandröplabda, megrendezik a 95 évesek salgótarjáni találkozóját, megjelentetik a 95 év, 95 arc című kiadványt.

Hirdetés


Salgótarján nagyközség várossá alakulását Förster Kálmán készítette elő, majd amikor 1922. január 27-én az acélgyári olvasóegylet nagytermében megtartotta alakuló közgyűlését Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete, őt választották polgármesternek. Ezt a tisztséget 1944-ig töltötte be. 


Pénteken előbb az egykori olvasóegyletnek helyet adó Kohász Művelődési Központnál tartanak koszorúzási ünnepséget, majd a Förster Kálmán Emlékparkban helyezik koszorúznak a városvezető szobránál.

 

A József Attila Művelődési Központ színháztermében szervezett díszünnepségen Fekete Zsolt polgármester mond ünnepi köszöntőt és évértékelő beszédet, majd átadják a kitüntető címeket és díjakat.


Ezen a napon tartja ünnepi ülését a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület Madách Imre születésének 194. évfordulója alkalmából az író nevét viselő gimnáziumban, majd a salgótarjáni Madách-szobornál tart koszorúzási ünnepséget.

 

Az emlékév jegyében megemlékeznek a 95 éves város egykori civil szervezeteiről, a költészet napján "Születésnapomra" címmel hirdetnek versíró pályázatot. A sportolók 1922 perces mérkőzéseken vehetnek részt. A gyermeknapon a kicsik előre elkészített, városi, fekete-fehér képeslapokat színeznek ki, majd ezeket luftballonokon egyszerre engedik fel a Fő térről. A környezetvédelmi világnapon a városközponti fák törzsein elhelyezett táblákra írnak figyelemfelkeltő érdekességeket Salgótarjánról. 


A számos program sorában lesz várostörténeti kiállítás és vetélkedő, kegyeleti túra Zircre, Förster Kálmán sírjához, de meghirdeti a város a 95 dohányzásmentes napot és a 95 ötös begyűjtését is. Általános és középiskolás diákoknak "Városunk 20 év múlva" címmel írnak ki esszépályázatot, de a diákok naplót is írhatnak majd 95 napon keresztül, úgy, mintha ők lennének a város polgármesterei. Megfogalmazhatják, ők mit tennének, hogyan tárgyalnának, vagy milyen autóval járnának.

 

AktuálisSalgótarjánFörster Kálmán