2024.10.24, Csütörtök

Szombaton négyezren túrázhatnak a Mátrában

nogradsport.wordpress.com

2017.01.27. 12:53

Január 28-án, szombaton kétségtelenül hazánk egyik legnépszerűbb és legnagyobb létszámot vonzó szabadidős rendezvényét a Téli Mátrát, immáron 22. alkalommal bonyolítja le a Mátrában a gyöngyösi Hanák Kolos Turistaegyesülete, karöltve a Magyar Természetjáró Szövetséggel együtt. A Téli Mátra teljesítménytúrára Nógrád megyéből előzetesen számtalan település közel száz túrázója nevezett be.

A téli teljesítménytúra rendezvényközpontja ezúttal is a Mátrafüredi Szakképző Iskolában lesz. Innen, reggel 7-10.30 óra között indítják útjára az előzetesen benevezett túrázókat (ide is érkeznek vissza), az önmaguk által kiválasztott négy (XL,L,M,S) túratáv valamelyikére.

 

A nagyszabású téli szabadidős nemzetközi részvételű sportrendezvényen a korábbi években a természetvédelem érdekében bevezetett részvevői korlát idén is érvényes. Ez 2017-ben, távonként 1300 főt jelent, illetve egy másik engedély összesen 4000 túrázónak ad lehetőséget, hogy részt vegyen a hét végi mátrai barangoláson. A túra útvonalainak a járhatósága az elmúlt évekkel ellentétben idén jóval nehezebb lesz, ugyanis ezúttal rendkívüli időjárás fogja várni a túrázókat. A korábbi években átlagban a részvevői létszám 70-80 % volt sikeres szintidőn belüli teljesítő, most ez szám várhatóan csökkenni fog, de a Téli Mátra amúgy is egy nehéz teljesítménytúra, ezért ez a szabadidős rendezvény csak a jó fizikai felkészültséggel rendelkezők számára ajánlott.

 

A rendezvénnyel kapcsolatban jó tudni, hogy előzetesen kötelező a túrára nevezni. Ezt az érdeklődők a Hanák Kolos turistaegyesület honlapján tehetik meg, most már igen korlátozott számban, hisz eddig a befogadható létszám 99 százaléka már lefoglalásra került. Új túrázók részvétele a helyszínen csak az esetlegesen visszaadott vagy meg nem jelent túrázók helyett lehetséges.

A túratávok a következők: „XL” 40,5 km, 1600 méter szintkülönbség,  10,5 óra szintidő, „L” 34,1 km, 1300 m, 9 óra, „M”25,2 km, 870 m, 7 óra, „S” 18,7 km, 611 m, 5 óra

 

AktuálisNógrád megyeMagyar Természetjáró SzövetségteljesítménytúraTéli Mátra