2024.04.25, Csütörtök
Szécsényben is lezajlott a jégről mentési gyakorlat

Szécsényben is lezajlott a jégről mentési gyakorlat

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.01.27. 15:07

A balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség szervezésében szerdán Szécsényben, a Forgách-kastély mögött található Várkert nagytaván tartottak szituációs begyakorló gyakorlatot a balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentők.

Hirdetés

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a nyílt vízfelületeken télen kialakuló jégréteg mennyire veszélyes is lehet, ha nem a szabályokat betartva közelítik azt meg az emberek. Január második hetében Salgótarjánban a Besztercei tó jegén, az ezt követő héten a Palotási-víztározó jégfelületén, tegnap pedig Szécsényben tartottak jégről mentési gyakorlatot a tűzoltók. A gyakorlatokkal azt a legfontosabb célt szeretnék elérni, hogy a jégen tartózkodás alapvető szabályaira és a befagyott vízfelszínek veszélyeire felhívják a figyelmet, s megelőzzék, hogy egy-egy jó ötletnek tűnő szórakozás tragédiával végződjön. A Szécsényben megtartott gyakorlaton a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság és a szécsényi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói mellett az Ipoly-völgyi Különleges Mentők is részt vettek, s begyakorolták, hogy miként a legcélszerűbb végrehajtani az életmentést hasonló, éles esetben.

 

A gyakorlat feltételezése szerint a várkert taván két férfi korcsolyázott, az elvékonyodott jég azonban beszakadt egyikük alatt, de a másik férfi a partra tudott jutni és ő hívott segítséget bajba jutott társához. A kiérkező hivatásos és önkéntes tűzoltók mentőköteleket és létrákat alkalmazva mentették meg a bajbajutott életét, de jó lehetőséget teremtett a gyakorlat arra is, hogy kipróbálják a magasból mentő gépjárművel történő mentést. A sérültet valós személy, az Ipoly-völgyi Különleges Mentők képzett búvára alakította, így a gyakorlat a valóságnak megfelelő körülmények között zajlott. Kiderült, hogy mik a legpraktikusabb megközelítési, kiemelési, majd kimentési módok, emellett a jelenlévő mentőszolgálat munkatársai is tanácsokat adtak a kimentés utáni legfontosabb teendőkről.

A gyakorlat által mind a hivatásos, mind az önkéntes egységek tagjai gyakorlatot szereztek az ilyen jellegű mentésben, emellett megnézték azt a helyi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai és óvodásai is.

A diákok részére a kirendeltség munkatársai lépésről lépésre elmagyarázták az ilyen jellegű mentés lépéseit, ismertették részükre a jégen tartózkodás legfontosabb szabályait, továbbá tanácsokat adtak arra vonatkozóan, hogy hasonló, de éles esetben hogyan tudnak embertársaikon segíteni.

AktuálisKatasztrófavédelemSzécsényjégről mentés