2024.04.25, Csütörtök

1956 - Gyásznapi megemlékezést tartottak Salgótarjánban

mti

2016.12.09. 09:16

1956. december 8-án eldördült sortűz hatvanadik évfordulóján, a sortűz helyszínén, a December 8. téren rendezett koszorúzási ünnepségen felsorolták a 46 halálos áldozat nevét, életkorát és foglalkozását.

Hirdetés

Szegő László, a Köztársasági Elnöki Hivatal honvédelmi főosztályának vezetője - Áder János köztársasági elnök emlékező beszédét tolmácsolva - felidézte, hogy a mérhetetlen szenvedés az '50-es években kezdődött, amikor bármikor megállhatott éjszaka egy fekete autó a ház előtt, bármikor elvihették a háztól az utolsó jószágot.

A forradalom nem hirtelen felbuzdulás volt, hanem a végső kétségbeesés és a méltóság visszakövetelésének őszinte robbanása. 1956 októberében a magyarok nem egyszerűen kimondták, hogy elég volt, hanem elemi erővel szakadt ki belőlük a tiltakozás a hazugság, éhezés, a mindenhová beszivárgó zsarnokság ellen.

A szónok különösen fájdalmasnak nevezte, hogy a kommunista hatalom éppen Salgótarjánban nem ismert irgalmat, éppen itt akarta megmutatni haragját, ahol sem október 23-án, sem november 4. után nem történtek összecsapások.

Válogatás nélkül, fegyvertelen emberekre, nőkre, gyerekekre zúdult a golyózápor, a vérengzésnek pedig egyetlen célja volt: a forradalomhoz hűséges magyarok megfélemlítése, a szabadságért szót emelők elhallgattatása - mondta Szegő László.
Ezért dörögtek tíz hosszú percen át a fegyverek, ezért cseréltek újra és újra tárat a karhatalmisták, ezért zúdult tűz a menekülők hátára. 

1956. október 23. után a világ mégis örökre megváltozott, a forradalom alapjaiban rengette meg az addig rendíthetetlennek hitt szovjet birodalmat; 1956 erkölcsi ereje, a magyarok példája emberek millióinak adott reményt és mutatott példát - fogalmazott.

 

Salgótarjánban 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek két munkástanácsi vezető kiszabadításáért az akkori Vásártéren, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A sortűznek levéltári források szerint 46 halálos áldozata volt, a Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát. 

 

Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei elnöke szólt arról, hogy azon a napon Salgótarjánban senki nem gondolt arra, hogy emberek esnek áldozatul, és arra kérte a fiatalokat, hogy emlékezzenek 1956-ra, 1956 eszmeiségére.

A salgótarjáni megemlékezésen Sneider Tamás (Jobbik), az Országgyűlés alelnöke is koszorút helyezett el az áldozatok emlékművénél. 

AktuálisSalgótarjánmegemlékezés1956-os forradalomDecember 8. tér