2024.04.24, Szerda

Szupergyors Internet Program: konzultáció a fejlesztésről

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2016.11.17. 08:58

A hazai szélessávú internet szolgáltatás fejlesztéséről tart konzultációt a kormány az ország valamennyi megyéjében. A sorozat szerdán érkezett Salgótarjánba, ahol a 150 milliárd forintos fejlesztés részleteiről tartottak rövid előadásokat, a nap elő- és zárszavát dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője mondta el, a rendezvényen dr. Tőzsér Zsolt, a hivatal igazgatója is részt vett.

Hirdetés

A salgótarjáni konzultáción szó esett a program részleteiről, a jogi akadálymentesítés kérdéseiről, a kiépítéskor figyelembe vett településkép védelemről, illetve megismerkedhettek a résztvevők a hálózat kiépítését Nógrád megyében elnyerő MVM NET Zrt., a Gergi Háló Kft. és a Magyar Telekom ajánlataival.

 

Másfél év alatt minden magyar háztartásban elérhető lesz a 30 megabites sávszélességet biztosító csatlakozási pont, ehhez tízezer kilométer légkábelt és háromezer kilométer alépítményben futó, üvegszálas kábelt kell lefektetni. Ha az uniós forrásból, távközlési cégek és a kormány jóvoltából biztosított alapból a fejlesztés megvalósul, akkor Magyarország a vezetékes internet elérésében dobogós helyre kerül Európában, mobilinternet-elérésben már most is az élmezőnyhöz tartozunk – mondta el korábban Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos.

 

Minden megyeszékhelyen konzultációt tartanak a Szupergyors Internet Program keretében megvalósuló fejlesztésekről, mert a kábelfektetésekhez építési engedélyre és sok helyen tulajdonosi hozzájárulásra van szükség.

Európában átlagosan a népesség 80 százalékának van internetelérése, nálunk a polgárok mintegy kétharmadának. Az átlagos európai szint elérése Magyarországon 3-4 év alatt megteremthető. A digitális kultúra terjedésének elősegítésére 2017 januárjától 27-ről 18 százalékra csökkentik az internet-előfizetés forgalmi adóját, valamint 2018 januárjától az ország gazdasági teljesítményének függvényében az adó öt százalékra csökkenhet. Továbbá 2017 januárjától bevezetik a Digitális Jólét Alapcsomagot, amelyet azok vehetnek igénybe, akiknek eddig még nem volt internet-előfizetésük.

 

 

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalinternetSzupergyors Internet Program