2024.04.21, Vasárnap

Nemi esélyegyenlőségi képzések Nógrád megyében is

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2016.11.23. 13:53

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a nemek társadalmi egyenlőségével foglalkozó képzéseket indított a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon. A tréningeket országszerte ezen a héten tartják, a Nógrád megyeire tegnap került sor Salgótarjánban.

Hirdetés

Az úgynevezett gender stratégia keretében tartott képzéseket a BM OKF konzorciumi partnere, a jogutóddal megszűnt Közszolgálati és Személyzetfejlesztési Főigazgatóság szervezi. A „gender mainstreaming” a nemek társadalmi egyenlőségének megjelenése a társadalmi gondolkodásban. A stratégia célja, hogy megteremtse a nők és a férfiak egyenlő mértékű gazdasági függetlenségét, felszámolja – amennyiben vannak – a fizetési és foglalkoztatási aránytalanságokat, illetve hogy támogassa a szakmai-, magán- és családi élet fokozottabb összehangolását mindkét nem számára.

Célja továbbá, hogy egyenlő részvételi arányt biztosítson a férfiak és nők számára a politikai, gazdasági döntéshozatalban, valamint a tudomány területén, illetve támogassa a nemekhez kötődő sztereotípiák visszaszorítását.

 

A képzések eddigi résztvevői – köztük a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és szervezeti egységeinek állománya, valamint a helyi illetőségű közbiztonsági referensek - már betekintést nyerhettek az esélyegyenlőséget érintő európai uniós és hazai jogi, illetve a szervezeti szabályozási rendszerbe, és megismerhették az utóbbi évek ilyen irányú törekvéseit, azok pozitív hatásait. A jelenlévők a tréning során számos interaktív feladatot oldottak meg, amelyek célja az volt, hogy a munkatársak fogékonyabbá váljanak a témával kapcsolatban, megismerjék az esetlegesen megjelenő sztereotípiákat, megvizsgálják a jelenlegi magyarországi helyzetet és építsék be a mindennapi munkájukba, illetve a saját döntéshozatali folyamataikba az együttgondolkodás során megszerzett ismereteiket.

Ezen a héten az ország több pontján tartanak nemi esélyegyenlőségi tréningeket. A képzéseken délelőttönként az őrsök állománya, délutánonként pedig az önkormányzatok közbiztonsági referensei vesznek részt, alkalmanként tíz-tíz fővel. Novemberben összesen tizenöt-tizenöt tréning valósul meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon.

A múlt hónapban húsz tréning valósult meg, amelyen a központi állomány tagjai közül százötvennégyen vettek részt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

A HU11-0006-PP3-2013 azonosítószámú, „A katasztrófavédelmi rendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” című projekt a Norvég Alap támogatásával valósul meg, egyik fő célja a nemi esélyegyenlőség elősegítése a katasztrófavédelem szervezetében.

AktuálisSalgótarjánesélyegyenlőségBM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság