2024.04.16, Kedd

Új emlékhelyet avatnak Balassagyarmaton

mti

2016.10.20. 10:34

Balassagyarmaton az 56-os Emlékbizottság 5 millió forintos támogatásával kialakított új emlékhelyet avatják fel október 23-án a Nógrád megyében elsőként megalakult Városi és Járási Ideiglenes Forradalmi Nemzeti Tanács székhelyéül szolgáló Bajcsy utcai épület oldalán.

Hirdetés

Csach Gábor, a város alpolgármestere elmondta, a most létrehozott emlékhelyen 1996 óta tábla őrzi az '56-os dicső napok közigazgatási központjának emlékét, és azóta minden évben itt ünnepli a város október 23. évfordulóját.

 

Új emléktábla létesült az 1956-os forradalom megtorlásakor börtönbüntetésre ítélt 31 balassagyarmati nevének felsorolásával. Új sztélét, sírkőszerű emlékkövet állítottak süttői márványból az eddigi közvilágítási lámpa helyén, rajta "1956 Devictus Vincit", azaz legyőzetve győztek felirattal.


A kő hátoldalán Ábel Lajos építésvezetőnek állítanak emléket, akit közbiztonsági őrizetben vertek agyon a megtorlások idején.


Az emlékhely körül bazaltkő burkolatot kapott a járda, a helyet alulról világítják meg.


Az emlékhely nemcsak a közigazgatási központnak állít emléket, hanem név szerint az áldozatoknak is, ezzel személyessé téve az eseményeket. A sztélé formája utánozza az 1914-ben épült egykori Pénzügyi palota emeleti ablakdíszét, és jelképezi, hogy a forradalom idején a közigazgatás a nép közé költözött.

AktuálisBalassagyarmat1956-os forradalom56-os Emlékbizottság