2024.03.28, Csütörtök

Minden családnak van története október 23-ról

mti

2016.10.24. 09:02

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának alkalmából rendezett ünnepség a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ színháztermében került megrendezésre.

Hirdetés

 

Amellett, hogy 1956. október 23. Magyarország és a világ történelmének része, egyben szubjektum is, mert minden családnak van története az aznapi eseményekről - mondta ünnepi beszédében Fekete Zsolt, Salgótarján szocialista polgármestere.

 

Ez velünk együtt élő történelem és a történészek által megállapított tények mellett sokmilliónyi embernek van viszonya az akkori eseménysorozathoz - tette hozzá a polgármester a Salgótarján önkormányzata és a Pofosz Nógrád megyei szervezete által szervezett városi ünnepélyen.
Bibó István gondolatát idézve, miszerint a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem, Fekete Zsolt kifejtette: a társadalom mindig tudja, mit szeretne, szabadságra vágyik. 
A Rákosi-rezsim félt, a diktatúra pedig arra a félelemre alapul, hogy a nép megdöntheti a hatalmát. A félelem hatalmi arroganciává alakul és kiépíti teljhatalmát, eszközül hívja saját démonját, a félelmet - fogalmazott.
Fekete Zsolt arra is kitért, hogy nem csupán a forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk, hanem a harmadik magyar köztársaság kikiáltására is. Október 23-án ünnepeljük a magyar nép által kivívott szabadságot, október 23. a demokrácia ünnepe is - mondta.

 

A teltházas József Attila Művelődési Központ színháztermében mintegy ötszáz emlékező előtt a polgármester beszédében megfogalmazta: "27 éve történt, de ez az igényünk azóta sem változott. Történhet bármi és történjék bármi, a magyarok szabadok akarnak lenni, egyenlő jogokkal és jogbiztonsággal. A magyar népre saját akaratát ráerőltetni kívánó hatalom mindig rendre elbukott. Előbb vagy utóbb, de utat tört a szabadság utáni vágy, mert a szabad lét jelenti a természetes életterünket".

AktuálisSalgótarjánFekete Zsolt1956-os forradalomoktóber 23.