2024.03.19, Kedd
Eső, köd, lecsapódó pára, nyálkás utak

Eső, köd, lecsapódó pára, nyálkás utak

police.hu

2016.10.20. 15:42

Megváltozott időjárási-, látási-, és útviszonyoknak megfelelő vezetésre kér a rendőrség.

Hirdetés

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján megnőtt a közúti közlekedési balesetek száma, amely nagymértékben a gondatlan magatartásra vezethető vissza - írja a police.hu. Arra hívják fel a figyelmet, hogy körültekintő, figyelmes vezetéssel, a szabályok megtartásával a balesetek nagy része elkerülhető és a súlyos sérülés mérsékelhető - de akár el is kerülhető - passzív biztonsági eszközök használatával.

A legtöbb problémát a szitáló esőtől, a lecsapódott párától, a lehullott levelekre eső csapadéktól csúszóssá váló utak jelentik. A romló látási viszonyok, a ködfoltok és a ködös útszakaszok ugyancsak komoly veszélyforrásnak számítanak.

Az októbertől decemberig bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedésben részt vevők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket. A gyalogosok és kerékpárosok részére az jelent többletkockázatot, ha nem észlelhetőek megfelelően a forgalomban. Különösen jellemző ez a lakott területen kívüli útszakaszokra, ahol adott a jogszabályi lehetőség a magasabb haladási sebességre. Ebben az időszakban abból is több baleset adódik, hogy nem tartják meg a követési távolságot.

 

A gépjárműveket ajánlatos már október hónapban alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Fontos a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. A rendőrök arra is figyelmeztetnek, hogy a nyári gumiabroncs 7 °C fok alatt már nem teljesíti feladatát. A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, az útviszonyok tehát különös óvatosságot és figyelmet kívánnak.

 

A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét, hogy lassúbb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetőek a közlekedési balesetek! Helyesen válasszák meg autójuk sebességét, tartsanak megfelelő követési távolságot, alkalmazkodjanak a megváltozott látási és útviszonyokhoz, induljanak el kellő időben otthonról és legyenek előzékenyek a közlekedés más résztvevőivel szemben!

Ezen alapvető tanácsok figyelembe vételével még a kritikusabb őszi időszakban is minimálisra csökkenthető a baleseti kockázat.

Ne feledjük, mindenkit haza várnak!

Aktuálisbiztonságbiztonságos közlekedésjárművezetés