2024.04.16, Kedd

A Rákóczi-emlékfák településeinek országos találkozóját rendezik meg Romhányban

mti

2016.10.12. 15:42

Az ország minden pontjáról tizennégy olyan település képviselőit hívták meg, amelyen Rákóczi-emlékfa áll, a falu belterületén kialakítandó emlékparkban így tizenöt fát ültetnek, minden település azt a fafajtát, amely náluk II. Rákóczi Ferenchez köthető.

Hirdetés

A Rákóczi-emlékfák településeinek első országos találkozóját rendezik meg szombaton Romhányban. A Nógrád megyei településen, ahol a Rákóczi-szabadságharc utolsó jelentősebb hadművelete zajlott, ezzel is emléket akarnak állítani a fejedelemnek


Romhány törökmogyorófát ültet a fasorba, mert a néphagyomány úgy tartja, hogy a fejedelem a Kastélyka-dombon álló fa alatt pihent meg, a fák mellett pedig táblák jelzik majd, hogy melyik település ültette - mondta el Vezér Attila, a falu polgármester.


A Rákóczi-emlékfák országos találkozóját a sárospataki születésű romhányi tanár, Hajdú István ötlete alapján szervezik meg, ő térképezte fel az emlékfával bíró településeket, így Romhányon kívül Bácsborsód, Balatonakarattya, Becsvölgye, Dabas, Károlyfalva, Kőtelek, Mikepércs, Nagykőrös, Ordas, Parádfürdő, Sajósenye, Süttő, Tiszazug és Zilic képviselteti magát az ünnepségen.


A találkozót a polgármesteri hivatal előtti parkban, Rákóczi Ferenc mellszobra mellett felállított harang megkondításával indítják el. A program keretében Szanyi Zsoltnak, a kertészeti egyetem munkatársának előadását is meghallgathatják a résztvevők a középkori Magyarország főúri családjainak kertészeti szokásairól.


Romhányban 1710. január 22-én a Vérhegy domb és a Lókos-patak közötti területen zajlott le az a csata, amely után a kurucok és a császáriak is győztesnek nyilvánították magukat. A császáriak ugyan 12 ezer embert tudtak volna mozgósítani, de csak kétezer lovast küldtek Romhányba. Velük állt szemben Rákóczi 12 ezer fős, de szervezetlen serege. A császári csapatok az első támadások után egyre nehezebb helyzetbe kerültek, azonban a kurucok között elterjedt a hír, hogy az ellenfél serege végképp összeomlott, és a katonák eldobálták fegyvereiket. Az újabb osztrák lovasroham után Rákóczi a visszavonulás mellett döntött.

 

A településen a csata emlékére II. Rákóczi Ferenc nevét viseli az általános iskola, a Vérhegyen állított kőkereszt és az 1932-ben avatott Turul-emlékmű. A falu zöld-kék-ezüst községzászlójában a zöld a reményt, a kék a küzdést, az ezüst pedig a Lókos-patak csíkját jelképezi.


A romhányi csatára az évfordulón évről évre ünnepségsorozattal emlékeznek januárban, ekkor tartják az önkormányzat díjátadó ünnepi ülését, továbbá műveltségi vetélkedőt, emlékfutást és Rákóczi-emléktúrát is szerveznek.

AktuálisRomhányRákóczi Ferenc