2024.07.20, Szombat

Nógrádot is átszeli a egészségért futás

antsz.hu

2016.09.20. 11:27

Ezen a héten elrajtolt ”Előzd meg a jövőd!” szlogennel az a futás, amelyen az egészségért dolgozók körbefutják Magyarországot. A 16 napon és 1600 kilométeren át tartó futással arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért.

Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere, aki maga is fut az egyik napon. Szintén futott velük, már a rajt pillanatában is ott volt Novák Katalin, család - és ifjúságügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár Berettyóújfaluban, Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár győri állomáson csatlakozik. A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita pedig vért ad majd Miskolcon, a véradás fontosságáról szóló napon. Az eseményt a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szervezi.

 

 

Szeptember 17-én rajtolt el, ekkor hozták nyilvánosságra az „Előzd meg a jövőd!” kihívást. Ennek szövege azokat az egyszerűen megvalósítható teendőket tartalmazza, amelyeket ha beépítünk a mindennapjainkba, akkor tovább élhetünk egészségesenEz lesz a staféta, amelyet a futás során érintett nagyobb települések vezetőinek adnak át. A 16 napos futást végigkísérik egészségnapok, sportrendezvények, iskolai felvilágosító órák.

 

A 14-15. napon, szeptember 30-án és október 1-én érkezik Nógrádmarcaliba.
Ha a saját jól-létedet másoktól várod, akkor mindig rosszul fogod érezni magad. A testi-lelki feltöltődésedért neked kell tenned, mindennap. Rekreálódni sokféleképpen lehet. A természetben például nagyon jó. Ott lelkileg és testileg is feltöltődhetsz.

 

A távot egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen fogják teljesíteni váltóban, tematikus napok mentén. A mozgás, újraélesztés, táplálkozás, védőoltás, drog, alkohol, dohányzás, szűrés, szív- és érrendszeri betegségek, alapellátás, véradás, lelki egészség, rekreáció és környezet egészség témák jegyében futnak egy-egy napot.

 

Miért futják körbe az országot?

Magyarországon 10 percenként meghal valaki az egészségtelen táplálkozás, 21 percenként a dohányzás és 35 percenként a mozgásszegény életmód miatt. Mi vagyunk Európában a legkövérebbek, a világon a legboldogtalanabbak, dobogós helyen állunk az alkoholfogyasztásban is. A tízmilliós Magyarország így évente 1 700 000 egészséges életévet veszít el.

Ez azt jelenti, hogy olyan betegségekbe halunk bele, amelyeket jórészt mi okozunk magunknak azzal, ahogyan élünk. Nem tudatosul bennünk, hogy az egészség érték, azt kellene megőriznünk. És ezt senki nem tudja helyettünk megtenni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne.