2024.04.19, Péntek
Nádas égett Karancslapujtőn
A kép illusztráció

Nádas égett Karancslapujtőn

Nógrád Megyei Katasztrófavédelem

2017.05.14. 10:30

Bár az elmúlt hetekben már kizöldült a természet és a tűzgyújtási tilalmat is visszavonták, ismét szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat Nógrád megyében.

Hirdetés

Karancslapujtőn a nádas mintegy négy és fél hektáron égett le csütörtökön délután. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók bő egy óra alatt oltották el a lángokat kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel.

A szabadtéri tüzek megelőzése nagyon fontos, mindezeknek a kialakulása azonban nagyban függ az időjárási viszonyoktól. A száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos. Növényi hulladék égetésre csak ott és akkor van lehetőség, ahol és amikor ezt önkormányzati rendelet megengedi. A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet. Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat. A szabályok betartását a tűzvédelmi hatóságok továbbra is ellenőrzik, azokat, akik a szabályokat megsértik, szankcióval sújtják.

A Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy saját tulajdonukban, használatukban levő területeken tartsák be az előírásokat és tegyenek meg mindent a tűzesetek megelőzése érdekében. Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit.

Helyi hírekNógrád Megyei KatasztrófavédelemKarancslapujtő