2024.04.16, Kedd

Vallástudományi és néprajzi konferenciát szerveznek Szécsényben

mti

2017.04.04. 10:38

Vallástudományi és a szakrális néprajzban iskolateremtő tudósokra emlékező konferenciát rendeznek Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban szerdától; a négynapos program célja, hogy erősítse a kárpát-medencei magyar szellemi környezetet.

Hirdetés

 

A kiemelkedő tudós példaképek emlékezetének és életművüknek fenntartásért, folytatásáért szervezik az államközi konferenciát.


A rendezvény a "Hegyet hágék, lőtőt lépék..." címet viseli, ez Erdélyi Zsuzsanna archaikus népi imádságokat, könyörgéseket összegyűjtő, elemző kötetének címe. A konferencián megemlékeznek a 2015-ben elhunyt néprajztudósról is.

 

A Nógrád megyei városban szerdán, csütörtökön és pénteken 26 előadás lesz hallható. Szó lesz többek között a kárpátaljai archaikus népi imákról, a máriapócsi búcsújáróhelyről, az eredeti Pócsi Ikonhoz kapcsolódó imameghallgatásokról, a csíksomlyói búcsú új kulturális ökonómiájáról vagy a szőlőhegyi szakrális terek és ünnepek változásáról a Délnyugat-Dunántúlon.


Előadás hangzik el a Lourdes-i jelenésről, a hagyományos ikonográfia felbomlásáról, a szakrális antropológiáról, Csíkszentdomokos vallási közösségeiről és megemlékeznek a szellemi otthonteremtőkről: Bálint Sándorról, Domokos Pál Péterről, Erdélyi Zsuzsannáról, Kallós Zoltánról és Lükő Gáborról.


Az előadók között lesz Lovász Irén néprajztudós, Székely Orsolya filmrendező, Harangozó Imre újkígyósi néprajzkutató, Voight Vilmos egyetemi tanár, folklorista, Simon András néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője és Medgyesy-Smikli Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.


A konferenciát szerdán Beer Miklós váci megyéspüspök és Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője nyitja meg.


Az előadások között hozzászólásokra és vitára is lehetőség lesz. A konferencia idején a múzeumban megtekinthető Szabó Zsolt kolozsvári címzetes egyetemi tanár alkalmi kiállítása Kós Károly néprajztudósról.

Helyi hírekSzécsényKubinyi Ferenc MúzeumVallástudományi és néprajzi konferencia