2024.04.19, Péntek

A tiltakozáshoz Salgótarján is csatlakozott.

Hirdetés

Mintegy hatezer önkormányzati dolgozó nem vette fel a munkát ma reggel 8 és 10 óra között az ország több mint száz településén.

Egy év alatt már a harmadik sztrájkot szervezi a polgármesteri hivatalokban a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), mert 938 településen 17282 alkalmazott 9 éve nem kapott egyetlen fillér béremelést sem. Ezek azok a helyek, ahol azóta sem tudott hozzányúlni a helyi önkormányzat a dolgozók fizetéséhez, hogy a szakszervezet 2016-ban kiharcolta az egyedi emelés lehetőségét, ha erre a település adóbevételei megteremtik a fedezetet. A kormány egy fillért sem akar adni, sőt eddig tárgyalni sem volt hajlandó a szakszervezeti képviselőkkel. A közelgő választásnak köszönhető, hogy Pintér Sándor belügyminiszter Felkai László közigazgatási államtitkárt bízta meg az egyeztetés megkezdésével. A péntek délután 13 órára összehívott tárgyalás azonban nem vezetett eredményre, bár a szakszervezet mellett több önkormányzati szövetség vezetője is kiállt a 3 év alatt elvárt 50 százalékos béremelés követelése mellett.

 

Az MKKSZ elnöke a Népszavának elmondta, az írásban is átadott elvárások közé bekerült, hogy „az állami, kormányzati és önkormányzati tisztviselők közszolgálati jogviszonyait egységesen kell kezelni”. Boros Péterné arról tájékoztatta a lapot, hogy Felkai László két hét múlva akarja folytatni a tárgyalásokat, bár a kormány legközelebb csak augusztusban tart ülést, érdemben addig semmi nem történik. A szakszervezeti vezető szerint az érződött a pénteki találkozón, hogy nincs összhang a belügyi tárca és a miniszterelnökség között ebben a kérdésben és a kormány részéről sem konkrét ajánlat, de még halvány elképzelés sem hangzott el arról, miként akarja kezelni a kérdést. Mivel megegyezés nem született, így reggel megtartották a munkabeszüntetést.

 

Ezt követelik a szakszervezetek és a helyhatóságok:

Az MKKSZ és az önkormányzati szövetségek írásban adták át a belügyi tárcának elvárásaikat:

• a 25 százalékos azonnali bérkiegészítés

• ennek alapbérbe épülése után 2018. januárjától újabb 12 százalékos emelés

• a harmadik évben 7 százalékos béremelés

• abba is belemennének, ha a 9 éve változatlanul 38650 forintos illetményalapot emelné meg a kormány 60 ezer forintra

• Július elseje legyen a Közigazgatás Napja

AktuálisSalgótarjánSalgótarján ÖnkormányzatMagyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete