2023.12.02, Szombat

Szentjánosbogár séták a Nyírjesi Füvészkertben

2016.06.24. 12:02

Idén is megkezdődött a nagy szentjánosbogarak rajzása, párzási időszaka, amikor a fűben, az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények világítva várják párjukat.

Hirdetés

Idén is megkezdődött a nagy szentjánosbogarak rajzása, párzási időszaka, amikor a fűben, az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek – akik sokkal kisebbek a nőstényeknél – szintén világítanak, s röpködve keresik rövidke életük értelmét.

A séták elsődleges célja eme természeti tünemény bemutatása, de természetesen szakvezetők segítségével az érdeklődők megismerhetik az adott térség természeti és kulturális értékeit is.

 Az esti séták időtartama 1,5 óra

Indulás: minden nap 20:30-kor

A séta befejezése: 22:00

A szentjánosbogarak kb. 21:17 – kor kezdenek világítani és este 10 előtt lekapcsolják fényeiket (néhány lelkes egyed még világít, de a rajzásnak 10-kor szinte mindig vége)

Azt is figyelembe kell venni, hogy a szentjánosbogár-rajzás időpontját a szentjánosbogarak határozzák meg, az egyes helyszíneken a rajzás intenzitását pedig a Természet szabályozza, s az időjárás fontos szerepet játszik ezen érzékeny kis lények életében. Melegebb időben a rajzás dátuma korábbra tolódhat, a gyors hőmérséklet csökkenés hatására pedig a rajzási időszak lerövidülhet. A fenti okok miatt a szentjánosbogár-séták látványa minden esetben más és más lehet.

forrás: ipolyerdo.hu

 

 

Galéria

Ajánljuk még