2024.06.17, Hétfő

Sok gyermek álma vált valóra a hétvégi tűzoltó gyereknapon

2016.05.31. 11:43

Ha az ígéretet tett gyermekeknek csak a fele is betartja szavát, akkor tíz-húsz év múlva Nógrád megye tűzoltólaktanyáiban nem lesz probléma a szakmai utánpótlás: megyeszerte több mint hatszázötven látogatót vonzott ugyanis a „Nyitott szertárkapuk” rendezvény, vagyis a katasztrófavédelmi gyermeknap, ahol a gyermekek zöme egy emberként jelentette ki, hogy ha felnő, ő bizony tűzoltónak áll.

 

Nógrád megye hét településén, azon belül pedig nyolc helyszínén: Salgótarjánban, Balassagyarmaton, Pásztón, Bercelen, Szécsényben, Érsekvadkerten, illetve Rétságon két helyszínen várták a hivatásos és az önkéntes tűzoltók a gyermekeket nemzetközi gyermeknap alkalmából délelőtt tíz és délután négy óra között. A tűzoltók mindenhol különböző izgalmas programokkal várták mindazokat a gyermekeket és felnőtteket, akik érdeklődnek a tűzoltói hivatás, valamint az ahhoz kapcsolódó eszközök, felszerelések és technika iránt. Gyermekek és kísérőik megnézhették a laktanyákat és a tűzoltóautókat, megismerhették a tűzoltóautók speciális felszereléseit – például testközelből láthatták a gyakran emlegetett feszítő-vágó berendezést - és a védőeszközöket is bemutatták részükre a tűzoltók. A katasztrófavédelmi gyermeknapon több próbariasztást is láthattak – a kicsik ámulattal figyelték, hogy hogyan csúsztak le a tűzoltók a szertárba vezető csövön és öltöztek fel beavatkozó ruhába másodpercek alatt, hogy a jelzést követő százhúsz másodpercen belül el tudjanak indulni a bajba jutottak megsegítésére. Rendkívül népszerűek voltak a tűzoltógépjármű-fecskendők és az úgynevezett különleges szerek, tehát a magasból mentő, az erdőtüzes gépjármű és a vízszállító jármű is – a monstrumokra több mint hatszázötvenen ültek fel és fotózkodtak. A gyermekek tömlőgurításban, puttonyfecskendővel való locsolásban és tömlőhúzó versenyben is megmérethették magukat, többen beöltöztek tűzoltófelszerelésbe, sőt, még szirénázhattak is.

Salgótarjánban a tűzoltókutyán, Brúnó századoson kívül az épületben található állandó kiállításnak is nagy sikere volt, illetve a Karancs Speciális Mentőszolgálat által kiépített alpintechnikai pályán is lelkesen csúszkáltak a kicsik, emellett a speciális eszközök is sok érdeklődőre találtak. Balassagyarmaton a laktanya udvarán található föld alatti polgári védelmi- és tűzoltómúzeumra is sokan voltak kíváncsiak, amely egy régi légoltalmi óvópincéből lett kialakítva, továbbá szintén Balassagyarmaton az Ipoly-völgyi Különleges Mentők speciális eszközeivel is megismerkedhettek gyermekek és felnőttek egyaránt. Balassagyarmaton a látogatók között sok szlovák vendég is megfordult. A hivatásos egységek mellett két önkéntes tűzoltó egyesület is saját szertárában várta a vendégeket: a Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Érsekvadkert Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is izgalmas programokkal várták a kilátogató gyermekeket és kísérőiket.

forrás: nograd.katasztrofavedelem.hu

Galéria

Aktuálistűzoltóságtűzoltó laktanyagyereknap