2023.12.06, Szerda

Régiós egészségügyi jelentés: szomorú, de igaz tükörkép

2016.06.03. 12:54

Az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére készült el a regionális népegészségügyi jelentés.

Hirdetés

Az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére készült el az első regionális népegészségügyi jelentés 2005-ben, majd 2010-ben az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete frissítette a kiadványt. Most, újabb öt év elteltével – egyedüli régióként Magyarországon - a három érintett kormányhivatal népegészségügyi főosztálya munkája nyomán elkészült Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye népegészségügyi jelentése. A több mint hetven oldalas brossúrát dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, dr. Surján Orsolya megyei tisztifőorvos és Katkó Orsolya epidemiológus mutatta be a nyilvánosságnak.

Dr. Szabó Sándor elmondta: az alapvető udvariassági kérdésre, miszerint „hogy vagy?” rendszeresen válaszoljuk, hogy „jól”, a kiadványból azonban kitűnik, hogy egészségi helyzetünk korántsem ennyire egyértelmű. Az elkészített felmérés szomorú, de igaz tükörkép, elkészítőinek célja nem gyógymód felállítása volt, hanem hogy lássuk, egymáshoz, és az európai átlaghoz képest hol tartunk.

Mint a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: a legfontosabb feladat a megelőzés, s egyben gratulált a kiadványt elkészítő valamennyi munkatársnak.

Dr. Surján Orsolya megyei tisztifőrvos, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője kifejtette: a népesség egészségi állapotát sok tényező határozza meg, az egészségügyet érintő fejlesztések és a lakosság egészségi állapotát javító törekvések fontos pillérei lehetnek az ehhez hasonló, a lakosság egészségi állapotát leíró elemzések. A tanulmány elkészítésében a KSH adatai és felmérései, az Egyészégügyi Világszervezet adatbázisai és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által működtetett Halálozási és Megbetegedési Mutatók Információs Rendszere volt a segítségükre.

Ezek az elemzések nem adnak lehetőséget ok-okozati vizsgálatra, de hipotézisek megfogalmazásával kiemelt figyelmet irányíthatnak egy-egy területre, ami pályázatokhoz is alátámasztásul szolgálhat. Javulás hosszú távon is csak akkor várható, ha a megvalósuló pályázatok és egészségfejlesztési programok megfelelő szakmai tartalmúak és megfelelő célcsoportot szólítanak meg megfelelő módszerrel.

A kiemelt megállapítások közt dr. Surján Orsolya megemlítette: régiónkra csökkenő lakosságszám, nagyfokú elvándorlás és így elöregedő társadalom jellemző. A születéskor várható átlagos élettartam férfiaknál 7 évvel, nőknél pedig 5 évvel marad el az EU átlagtól, de elmarad a Magyarországi átlagtól is (férfiak: -2 év; nők: -1év).

A vezető halálokok jellemzően az EU átlagnál kedvezőtlenebb mutatókkal voltak leírhatók régiónk területén. Régiónkban a 0-64 éves férfiak körében a rosszindulatú daganatok okozta halálozás az EU átlag több mint kétszerese, nők körében pedig 1,73-szorosa volt. A keringési rendszer betegségei okozta korai halálozás pedig mindkét nemben az EU-átlag háromszorosa.

A halálozási statisztikák javításához és a javulás méréséhez hosszú időre van szükség, de nem mehetünk el amellett a ma már igazolt tény mellett, hogy az egyének egészségi állapotának alakulásában igen nagy szerepe van az életmódnak.

A megkérdezettek többsége elvi szinten tisztában van azzal, hogy saját maga is felelős az egészségéért, mégis a lakosság csaknem harmada (29 %) dohányzik, több mint huszada saját bevallása szerint is nagyivónak számít (5,4 %), kétharmada (67 %) nem sportol még napi 10 percet sem. A túlsúlyosak-elhízottak közé tartozik a felnőtt lakosság több mint fele (54%), a középkorú férfiak 71 %-a.

A tisztifőorvos elmondta: céljuk a kiadvánnyal a figyelemfelhívás, illetve hozzájárulni a térségi fejlesztési tervekhez, de a jelentés akár pályázatok alapjául is szolgálhat. A Nógrád Megyei Kormányhivatal a későbbiekben is felkérhető hasonló elemzések elkészítésére, s ahogy Katkó Orsolya megjegyezte: bízik abban, hogy egy újabb ötéves ciklus végén bemutathatják a következő regionális jelentést is.

(nmkh.hu)

Galéria

AktuálisNépegészségügyregionális népegészségügyi jelentés

Ajánljuk még