2024.03.19, Kedd
Karácsony - Applikációval és jó tanácsokkal segít a mentőszolgálat
Kép: koronavirus.gov.hu

Karácsony - Applikációval és jó tanácsokkal segít a mentőszolgálat

MTI

2021.12.21. 15:00

A balesetek megelőzését célzó jó tanácsokkal, továbbá a segélyhívásokat hatékonyabbá tevő életmentő applikációval segíti az embereket az ünnepek közeledtével az Országos Mentőszolgálat.

Hirdetés

A mentőszolgálat keddi közleményében kiemelte: a karácsonyi időszakban gyakran riasztják a mentőket háztartási balesetekhez. Ezek kapcsán felhívták a figyelmet, hogy sütés-főzés közben a forró olaj, a forró víz, a sütő és az onnan kivett edények mind okozhatnak súlyos égési sérüléseket, az éles szerszámokkal és késekkel szintén nem árt az óvatosság.

A lakásban elhelyezett gyertyák, csillagszórók, ismeretlen forrásból származó fényfüzérek szintén lehetnek veszélyesek, utóbbinál javasolt használat előtt a szigetelés ellenőrzése és a megbízható forrásból történő beszerzés. Égő gyertyát - különösen a karácsonyfa közelében - soha ne hagyjanak őrizetlenül! - figyelmeztetett a mentőszolgálat.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a téli hónapokban gyakran riasztják a mentőket a hideg időjárás okozta esetekhez. A ködös, csapadékos időben megnőhet a gázolásos balesetek száma. A csúszós járdák, síkos utak szintén balesetek forrásai lehetnek, és e téren az idős emberek a leginkább veszélyeztetettebbek.

A hideg idő beálltával akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet, így kiemelten fontos, hogy a hideg időben közterületen tartózkodó emberek mielőbb megfelelő ellátásban részesüljenek - írták.

Mindenki számára ingyenesen elérhető életmentő alkalmazást fejlesztettek

A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a segélyhívást és a segítségnyújtást. Az applikációban az előre feltölthető egészségügyi adatok, a GPS-alapú helymeghatározási rendszer, az elsősegélynyújtó kisokos és számos további funkció is hozzájárul ahhoz, hogy a bajbajutott a lehető leggyorsabban megfelelő ellátásban részesüljön.

Ez az applikáció 2020 januárjában indult el, azóta több mint félmillióan töltötték le, és csaknem 4 ezer segélyhívást indítottak a felhasználók. Az ÉletMentő alkalmazás az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető - ismertették.

Országos hírekmentőszolgálatsegítségnyújtásOrszágos Mentőszolgálatapplikációfigyelemfelhívás