2024.04.24, Szerda
Előzze meg a kéménytüzeket!
Illusztráció: Pixabay

Előzze meg a kéménytüzeket!

katasztrofavedelem.hu

2021.01.10. 06:12

A Nógrád megyei tűzoltók a tavalyi évben mintegy hetven kéménytűzhöz vonultak, január első hétvégéjén pedig minden napra jutott ilyen káreset.

Hirdetés

Január elején a megyei tűzoltóknak Karancslapujtőn, Szendehelyen és Nógrádmegyerben is adott munkát a kéményben lerakódott korom, kátrány izzása, égése.

A kéménytüzek többsége a kémény falára lerakódott korom és kátrányréteg miatt keletkezik, minden ötödik lakástűz pedig az égéstermék-elvezető és a tüzelő-fűtő berendezés hibájából alakul ki. Kis odafigyeléssel az ilyen esetek megelőzhetőek lennének!

Figyelni kell arra, hogy mivel és hogyan fűtünk. A szilárd tüzelőanyagok esetén számolni kell azzal, hogy használatuk korom- és kátránylerakódást okoz a kéményben. Ezért fontos, hogy a fűtőberendezésben csak olyan tüzelőanyagot égessünk, amelyre azt megtervezték. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

A kémény belsejére rakódó, egyre vastagodó szennyeződés leszűkíti a kémény belsejét, amely miatt visszaáramolhat a füst a lakás légterébe és akár szén-monoxid-mérgezést is okozhat. Vagy a lerakódás a fűtés során keletkező hő hatására előbb-utóbb izzani kezd és akár meg is gyulladhat. A kéményben keletkező tűz pedig pillanatok alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére, illetve az egész ingatlanra és komoly károkat okozhat.

A megelőzés kulcsa a koromlerakódás minimalizálása, illetve a kémény rendszeres ellenőriztetése, tisztíttatása és felülvizsgáltatása.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság legújabb interaktív tudáspróbájának középpontjában a tüzelő- és fűtőberendezések biztonságos működése áll, a tesztet ITT érheti el. A teszt megoldása kapcsolódó videókat, ajánlásokat, magyarázatokat is tartalmaz, amelyek abban segítenek, hogy az olvasó kellően elmélyíthesse már meglévő ismereteit.

Baj esetén azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot és kérjék a tűzoltók segítségét!

Országos hírekkéménykéménytűz