2024.03.19, Kedd
Így kapnak esélyt az elmaradott települések fiataljai
tanitsunk.hu

Így kapnak esélyt az elmaradott települések fiataljai

mti, pestpilis.hu

2020.10.20. 15:27

A mentort kapó gyerekek tanulmányi eredményei jelentősen javulnak, a hiányzásaik csökkennek - már 150 vállalat lépett be a programba.

Hirdetés

Már vállalatok is segítik a pályaorientációban a Tanítsunk Magyarországért programban részt vevő diákokat - derült ki az MTI híréből.

A Tanítsunk Magyarországért programmal kistelepüléseken élő fiatalokat támogatnak tanulmányaik sikeres elvégzésében, látókörük szélesítésében, a tudatos iskolaválasztásban.

A program lényege, hogy a diákok mellé egyetemista mentorok szegődnek.

A feladatuk az, hogy megmutassák a diákoknak a településen túli világ lehetőségeit, például a szakképző intézményeket, a középiskolákat, a különféle munkahelyeket.


Ekkora hatóereje van, ha valaki megmutatja a lehetőségeket

A program honlapján kiderül, megvizsgálták a hazai és nemzetközi kutatásokat, és két fő megállapítást vontak le belőlük. Az egyik, hogy

az ezeken a kistelepüléseken élő gyerekeknek szüksége van arra, hogy valaki megmutassa nekik azt, hogy a környezetük által körülhatárolt, jelenleg elképzelt burkon kívül is van élet és vannak lehetőségek, vagyis a képességeik alapján tanulással sokra vihetik. 

A másik, hogy az USA-ban, Nagy-Britanniában és működő, tehetséges fiatalok által végzett mentorálási tevékenységekre alapuló kezdeményezésekben

résztvevő tanulók tanulmányi eredményei akár 15-20 százalékkal javultak, ami olyan, mintha 2-3 hónappal tovább tanulták volna az egyes tantárgyakat. 

A tanulmányi eredmények javulása mellett pedig csökkent az igazolatlan hiányzásaik száma is. 


Nyíregyházán ezúttal a Michelin segített

Az MTI hírének apropóját a program nyírkarászi csoportjának szervezett látogatása adta, melyret kedden a Michelin Hungária Kft. nyíregyházi gyárában tartottak. Az eseményen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a helyszínen újságíróknak elmondta:

csaknem 150 vállalat jelezte részvételét a programban. Ennek során megnyitják kapuikat a nyolcadikosok előtt. A diákok betekintést nyernek a munkafolyamatokba, hasznos tapasztalatokra tehetnek szert, ami aztán segít pályaorientációjukban.   


A cégek motiváló erővel bírnak

Jelezte, a Nyíregyházára érkező végzős általános iskolásokat segíti a képességek, készségek elsajátításában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nyíregyházi Egyetem együttműködésében zajló program, a mentorként részt vevő egyetemisták pedig képesek példát mutatni.   

A kormányszóvivő reményét fejezte ki, hogy a cégek motiváló, vonzó képet mutatnak majd a fiataloknak, és e fiatalok közül kerülnek majd ki a jövő legjobb mérnökei, szakemberei. "Ha munka van, minden van" - idézte Szentkirályi Alexandra a kormány álláspontját, hozzátéve, lehetővé kell tenni, hogy aki akar, tanulhasson, majd dolgozhasson, ezáltal javuljon a családok életszínvonala.   


A periférián élők kapnak esélyt

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára közölte: a programhoz csatlakozó 144 cég közül 32-vel már szerződést kötöttek. Hangsúlyozta: a program nagy segítség azok számára, akiknek "a munka és a továbbtanulás messze van", mert nem központi helyen élnek.

A programnak köszönhetően közelebb kerülhetnek a továbbtanulási lehetőségekhez, a világ kitágul számukra, az élményszerzés pedig segít az értékteremtésben. 

Megemlítette, hogy hasonló eseményt szerveztek már Debrecenben a golyóscsapágygyárban, a szerencsi csokoládégyárban, Nyíregyházán a kenyérgyárban, illetve a repülőtéren.

Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. vezérigazgatója azt emelte ki: a szakmai képzésektől a felsőfokú képzésekig az ismeretszerzés széles skáláját kínálják a gyár dolgozóinak. A tájékoztató után a 13 diák és mentoraik megtekintették a gumigyártás folyamatait.

Országos hírekpályázatoktatásprogramok