2024.07.16, Kedd
Ötvenhárom állami kórház szülészetét fejlesztik országszerte
Illusztráció- pestbuda.hu - Uzsoki Utcai Kórház

Ötvenhárom állami kórház szülészetét fejlesztik országszerte

mti.hu

2019.12.16. 16:11

Az anya- és bababarát szülészeti ellátással kapcsolatos graduális és posztgraduális képzési rendszer fejlesztésére 100 millió forintot különítettek el.

Ötvenhárom közfinanszírozott egészségügyi intézmény szülészetét fejlesztik 3,3 milliárd forintból- jelentette be az emberi erőforrások minisztere Budapesten. Kásler Miklós kiemelte: a kellemes, családias körülmények között lezajlott szülés motivációt ad a további gyermekek vállalásához, elősegíti az anya és gyermek közötti korai kötődés kialakulását, továbbá segít biztosítani a kisgyermek életkezdetének legoptimálisabb feltételeit.

A miniszter közlése szerint a kormány összesen 10 milliárd forintot fordít család- és bababarát szülészetek kialakítására. Az első ütemben 44 kórház 6,4 milliárd forint támogatásban részesült. Ebből többek között szülészeti osztályokat, szülőszobákat, kórtermeket újítottak fel, valamint komfortosabb, egyágyas szülőszobákat alakítottak ki. A mostani második pályázati körben 10 fővárosi és 43 vidéki kórház infrastrukturális fejlesztéseit, illetve eszközbeszerzéseit finanszírozzák állami forrásból. Ebben az ütemben 53 intézmény 73 pályázatot nyújtott be, ugyanis egy kórház több osztálya is pályázhatott. 

 

A fejlesztéseket össze kell kötni képzésekkel is

A most megvalósuló második ütem céljai:

  • a szülészeti ellátás elméletének és gyakorlatának megváltoztatása,
  • képzések,
  • belföldi és külföldi tapasztalatcsere,
  • módszertani fejlesztések támogatása,
  • a várandósfelkészítés megerősítése,
  • továbbá az anyatejgyűjtő állomások fejlesztése és a szülés körüli időszak pszichés megerősítése.

A pályázat egyetlen feltétele volt, hogy a fejlesztéseket össze kell kötni képzésekkel is. Az anya- és bababarát szülészeti ellátással kapcsolatos graduális és posztgraduális képzési rendszer fejlesztésére 100 millió forintot különítettek el. A családbarát szülészet koncepció keretében a kabinet összesen 10 milliárd forintot fordít a magyarországi szülészeti infrastruktúra fejlesztésére és szakemberek továbbképzésére.

kórházfejlesztésOrszágos hírekkórházegészségügyegészségügyi fejlesztés