2024.03.28, Csütörtök
Egy biztató adat a magyar demográfiai folyamatokban
illusztráció

Egy biztató adat a magyar demográfiai folyamatokban

mti, pestpilis.hu

2019.03.04. 13:00

Ha ez a mutató nem javult volna, már sokkal nagyobb bajban lennénk. Tovább kell javítani, ahhoz hogy lassuljon, majd megálljon a népességfogyás.

Hirdetés

A magyar párok gyermekvállalási kedvét elemezte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs). Az eredményekről az intézet elnöke az M1 aktuális csatornán beszélt hétfőn. 

Fűrész Tünde elmondta, 2010-től folyamatos növekedés tapasztalható a gyermekvállalási kedvben. 2016-ban 1,49-re emelkedett a termékenységi arányszám, ami azt jelenti, hogy Magyarországon száz párnak átlagosan 149 gyereke születik. 

Rámutatott: 2010 óta közel 150 ezerrel csökkent a szülőképes nők száma, a születések száma azonban nem követte ezt a tendenciát.

Szavait alátámasztja, hogy a KSH statisztikája szerint a születések száma 2010 óta minden évben a 90 ezres érték körül szóródik, vagyis kevesebb anyától ugyanakkora mennyiségű gyermek született.

Az intézet elnöke szerint a növekvő termékenységi arányszám azzal magyarázható, hogy 2016-ban már lehetett érezni a 2010-ben bevezetett családpolitika stabilitását és kiszámíthatóságát.

"A cél az, hogy 100 párnak 200 gyereke szülessen, mivel csak ilyen adatok mellett tudja reprodukálni magát a társadalom

- fűzte hozzá Fűrész Tünde. "A most bejelentett családpolitikai akcióterv olyan lehetőségeket biztosít, amelyekkel tovább lehet növelni a termékenységi arányszámot" - helyezte kilátásba Fűrész Tünde.

Országos hírekkshgyerekeknépességgyermekvállalásdemográfianépességpolitika