2024.07.15, Hétfő

Nógrád megye már mentes a súlyos sertésbetegségtől

2016.03.23. 12:10

A sertésállományoknál reprodukciós nehézségeket és légzőszervi tüneteket okozó ún. PRRS vírus okozta betegségtől öt megye, közte Nógrád, már mentessé vált. 2020-ra az egész országból eltűnhet a betegség.

A sertésállományok PRRS szindrómától való mentesítése versenyképesebbé teszi a magyar sertéstartást és új exportpiacokat nyithat meg a magyar gazdák számára - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A tájékoztatás szerint az Európai Unió jóváhagyását követően március 18-án hatályba lépett a PRRS rendelet módosítása, így az unió által is elfogadott mentesítési program zajlik Magyarországon. 

Az állategészségügyi projektet Magyarország mind az unióban, mind a világ nagy sertéstartó államai között elsőként indította el 2014-ben. Ekkor hét megyében indult kísérleti jelleggel, 2017-re pedig az utolsó két megyében - Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun - is megkezdődik. Azt szeretnék elérni, hogy Magyarország 2020-ra a betegségtől mentessé váljon - közölte a tárca.

Az elmúlt két évben öt megye (Vas, Zala, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén) már mentes lett a betegségtől, június 30-ig pedig további négy (Baranya, Fejér, Pest, Tolna) fejezi be a programot, így az ország csaknem 50 százaléka mentessé válik.

A világon a PRRS - az okozott károk és a nagy mennyiségű antibiotikum-felhasználás miatt - több milliárd euró veszteséget okoz a termelőknek, ezért is különösen fontos a magyar nemzeti PRRS mentesítési program sikeressége. A gyógyszerfelhasználás csökkenése nemcsak pénzmegtakarítást jelent, hanem egyúttal a kiváló hazai sertéshús minőségét is tovább emeli.
A PRRS vírus a kocákban reprodukciós zavarokat, fiatal állatokban pedig légzőszervi tüneteket idéz elő. Csak a házisertéseket és vaddisznókat fertőzi meg a vírus, az emberre veszélytelen.

mti

Galéria

GazdaságPRRSsertéssertéshúsagrár