2024.06.15, Szombat

Népművelők Szondi nyomában

2016.07.05. 14:36

A Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodája és a Nógrád Megyei Népművelők Egyesülete közös szervezésben szakmai tapasztalatcserére invitálta a megye közművelődési szakembereit Drégelypalánkra.

A Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodája és a Nógrád Megyei Népművelők Egyesülete közös szervezésben szakmai tapasztalatcserére invitálta a megye közművelődési szakembereit Drégelypalánkra. A Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ tavaly szeptemberi átadása óta folyamatosan tervezték a közös megtekintést, mintegy a közművelődési szakma lehetséges bővítésének, turisztikai irányba való nyitásának megtapasztalását, egy jó példa megtekintését.

A megyéből 16 kulturális szakember vett részt az egész napos látóúton, mely Drégely várának meghódításával kezdődött. Drégely vára a Nemzeti Örökség része. 1991-ben jött létre a Drégelyvár Alapítvány, amely azóta folyamatosan és látható eredménnyel szervezi, irányítja, végzi a helyreállítási munkákat a várban. A hirtelen rájuk zúdult eső elől némi menedéket csupán a tájékoztató tábla nyújtott, ám ez sem szegte kedvét a csapatnak, s töretlen kedvvel haladtak tovább. Felérve a vár falmaradványaihoz az idő és a látvány kárpótolta őket: az Ipoly völgyében meghúzódó települések az eső párájából fokozatosan bújtak elő, s fenséges látvány tárult eléjük.

A következő állomás Drégelypalánkon a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ volt, melyen az intézményvezető Pásztor Ildikón kívül egy „Szondi György” is végigkalauzolta őket. A csodás épületegyüttes több kiállításnak is helyet ad: Drégelypalánk és Drégelyvár régészeti, történeti és irodalmi emlékezete; települési értéktár kiállítás; a Pajtában pedig a régi paraszti háztartások földműveléshez és állattartáshoz szükséges eszközei vannak összegyűjtve. A komplexumhoz tartozó nagyteremben két kisfilmet néztek meg Drégely váráról és a várostromló hősökről. Mindeközben folyamatosan beszélgettek, s hallgatták Pásztor Ildikó tájékoztatóját a turisztikai útról.

A napot vendéglátójuk bőséges kínálata, a helyi segítők által készített finomságok - kenyérlángos, tócsni, palacsinta, szörpök – elfogyasztása tette kerekké. A szellemi, szakmai, fizikai feltöltődés, a kapcsolatépítés sikeres napja volt a látóút a résztvevők számára.

forrás: nmi.hu

Galéria