2024.04.13, Szombat

Muzsikál az erdő - Kilencnapos programsorozat a Mátrában

2016.06.20. 14:38

Klasszikus és népzenei koncertek, szakvezetéses erdei séták és ismeretterjesztő előadások is várják az érdeklődőket a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napokon.

Hirdetés

Klasszikus és népzenei koncertek, szakvezetéses erdei séták és ismeretterjesztő előadások is várják az érdeklődőket a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napokon július 2. és 10. között a Mátra lábától a Kékestetőig.

Szabó Lajos erdőmérnök, főszervező a rendezvénysorozatot beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a programsorozat idén először határokon átnyúló lesz, hiszen a nyitónapnak a felvidéki Fülek ad otthont, a Muzsikál az erdő őszi, Gyula térségében szerveződő programsorozata pedig egy napra majd a Partiumba "látogat". 
A 13. Mátrai Művészeti Napoknak Fülek mellett Gyöngyöspata, Mátraverebély-Szentkút, Gyöngyöstarján, Szurdokpüspöki, Bátonyterenye-Szorospatak, Kékestető és Galyatető ad helyszínt. 
A főszervező kiemelte: a Muzsikál az erdő legfontosabb üzenete, hogy az erdő nemcsak egy nélkülözhetetlen, megújuló természeti erőforrás, hanem testi-lelki feltöltődésünk igaz forrása. A rendezvény célja az erdő, a zene, a művészet erejével az embereket a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába fordítani.
A programok között a szakvezetéses erdei séták, ismeretterjesztő előadások, klasszikus és népzenei koncertek mellett kiállítások, erdei sportrendezvények, - teljesítménytúra, tájfutóverseny, kerékpártúra - gyerekfoglalkozások, fenntartható gazdálkodási példák és helyi termékek bemutatója, valamint falusi vendéglátás, helyi ételek kóstolója is szerepel. 
A füleki nyitónapon fellép mások mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból álló zenekar Ménesi Gergely vezényletével és a Dűvő Zenekar, meglepetés műsort adnak a Virtuózok, Szabó Miklós erdőmérnök interaktív bemutatót tart, és felavatják Józsa Judit kerámiaszobrász Összetartás emlékplakettjét. 
A gyöngyöspatai programot a Talamba Ütőegyüttes és a Cimbaliband, a mátraverebélyit a Muzsla Néptáncegyüttes és az Egri Szimfonikus Zenekar koncertje színesíti. Gyöngyöstarjánban mások mellett a Nógrád Néptáncegyüttes és a Fölszállott a páva felfedezettjei, Szurdokpüspökiben a Misztrál és a Brassdance szórakoztatja a közönséget.
Bátonyterenyén többek között a Maconkai Néptáncsoport, valamint Szokolay Dongó Balázs (duda, furulya) és Havasréti Pál (tekerő, koboz,cselló), Kékestetőn Pál István Szalonna és bandája, Galyatetőn a Pro Kultúra Férfikar, Palya Bea és ifjabb Tóth István, Gyöngyössolymoson a Muzsikás Együttes és a Monarchia Szimfonikus Zenekar ad erdei hangversenyt.
A Muzsikál az erdő őszi rendezvénysorozata Gyula térségében várja majd a látogatókat szeptember 30. és október 2. között.
A sajtótájékoztatón bemutatták Szokolay Dongó Balázs Muzsikál az erdő című új albumát, amelyen székely, szerb és horvát dallamok is megszólalnak. Szabó Lajos szerint Szokolay Dongó Balázs muzsikájával soha nem látott mélységekbe és magasságokba vezeti hallgatóságát az ősi emberi érzésvilág sajátos közvetítésével. Nemcsak a duda és a furulya a hangszere, hanem az avar, a kő, az ágak, a fa, az egész teste hangszer - fogalmazott a főszervező.

forrás: mti / kazar.hu

Galéria

Kultúramuzsikál az erdő