2024.04.19, Péntek
Hatvankét művész a Miskolci Téli Tárlaton, nógrádiak is
miskolcigaleria.eu

Hatvankét művész a Miskolci Téli Tárlaton, nógrádiak is

mti

2023.04.03. 16:26

Megnyitotta kapuit a 26. Miskolci Téli Tárlat, amelyen hatvankét művész száznyolc munkáját tekinthetik meg a látogatók április 1-je és 30. között.

Hirdetés

A Miskolci Galéria tájékoztatása szerint az utóbbi négy évben kizökkent a megszokott ritmusából a kiállítás, hiszen 2020-ban a pandémia miatt nyárra csúszott a megnyitó, míg a tavaly az energiaválság miatt halasztották el a tárlatot.

A kiállításon megtekinthető alkotásokat 262 pályamunka közül választotta ki a válogató zsűri, Kákóczki András művészettörténész, Kishonthy Zsolt művészettörténész és Lenkey-Tóth Péter festőművész.

A civilek, cégek és magánemberek összesen tizenegy díjat ajánlottak fel, amelyeknek odaítéléséről a kiállítást rendező Kónya Ábel képzőművész, Kishonty Zsolt és Lenkey-Tóth Péter alkotta díjzsűri döntött. A pályázó művészek közül Seres László, Horváth Kinga, Gönczi Petra Virág, Piti Zsuzsa, Radics Márta, Szanyi Borbála, Urbán Tibor, F. Balogh Erzsébet, Tomecz Dániel és Dely Dominika kapta meg a díjalapítók elismeréseit. A kiállítást A/4-es méretű, színes katalógus kíséri, melyben minden kiállító egy reprodukcióval szerepel.

A tájékoztatás szerint Téli Tárlat története 1955-ben indult el, és kezdetben úttörő kezdeményezésnek számított, hogy a fővároson kívül vidéken is megnyílhatott egy olyan kiállítás, "amely felvonultatta a magyar képzőművészet élvonalát és egyben lehetőséget adott a helyben élő művészeknek is a bemutatkozásra". Az eleinte Országos Képzőművészeti Kiállítások nevet viselő tárlatot 1960-ig évente, majd 1962-től kétévente rendezték meg, 1870-ben pedig Megkapta a Miskolci Téli Tárlat elnevezést. 1984-től regionális kiállítás lett belőle, amelyen Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyei művészek mutathatták meg alkotásaikat.

A tárlat vasárnap kivételével minden nap 9-től 17 óráig látogatható.

Kultúraművészetkiállítás