2023.02.03, Péntek

Turnéra indul a szomolyai Szívhangok Társulat „Éljen soká Regina!” című előadásával

Sajátszínház Produkció

2018.04.11. 11:12

A turné során Egercsehiben, Nyíregyházán és Lucfalván mutatják be az előadást, amelyhez drámapedagógiai formákat is alkalmazó feldolgozó beszélgetés kapcsolódik. A társulat minden településen egy-egy helyi roma civil szervezettel működik együtt a program megvalósításában.

Hirdetés

A roma asszonyokból álló Szívhangok Társulat féléves turnéra indul “Éljen soká Regina!” című dokumentumszínházi előadásával, melynek témája az anyaság. A Sajátszínház program keretében létrejövő kezdeményezés elsődleges célja helyi roma közösségek megszólítása, az előadás által felvetett problémák közösségi megvitatása.

A társulat és a rendhagyó dokumentumszínházi előadás egy művészetpedagógiai munkafolyamat során jött létre 2016-17-ben, a digitális történetmesélés, a szociodráma és a verbatim színház módszerek alkalmazásával.

A Szívhangok Társulat tagjai 30 és 50 év közötti nők. Szomolya közmunkás brigádjának jelenlegi és korábbi tagjai. Feleségek, egyedülállók, elváltak, anyák, nagymamák. Egymás közelebbi és távolabbi rokonai. Roma nők, akik semmit nem kaptak ingyen az élettől. A helyi rossz minőségű iskolákból, illetve azok speciális tagozatairól hamar kipotyogtak. Fiatalon felnőtté váltak, és azóta keményen megküzdenek a mindennapokkal, hogy felnevelhessék a gyerekeiket. Egyéni harcokat vívnak egy feudalisztikus és ellenséges világ náluk több hatalommal és erőforrással bíró képviselőivel, akiktől függenek, akiknek sokszor kiszolgáltatottak. Napról-napra be kell bizonyítaniuk a külvilágnak, sőt maguknak is, hogy érnek valamit, hogy annak ellenére, ahogy a közmunkán, a hivatalokban, az iskolában, a rendelőben, a kórházban bánnak velük értékes emberek ők is.

Az „Éljen soká Regina” című előadásban ez a 8 roma nő meséli és játsza el anyasággal kapcsolatos saját történeteit. E történetek nagyon személyesek, de a közönség soraiban ülők mégis felismerhetik a hasonlóságot saját megélt tapasztalataikkal. Az előadás központi témáját a egészségügyi és szociális ellátórendszer intézményivel való találkozások, a szülések során szerzett tapasztalatok, az anyaság intézményi helyzetei adják.

 

A színház kiegészítő programjait a helyi roma szervezetek segítik. Az előadást követően ugyanis a nézők közül néhányan maguk is alkotókká válnak. A színházat egy héttel követő, helyben megvalósuló műhelyfoglalkozások alkalmával, az előadásból inspirálódva, minden helyszínen 8-10 roma nő fogja elkészíteni saját digitális történetét anyaságról és az egészségügyi ellátórendszerben szerzett személyes tapasztalatairól.

 

A turné állomásai:

2018.02.24. 18:00, Egercsehi, Művelődési ház

2018.03.16. 18:00, Nyíregyháza, Sója Miklós Görög Katolikus Általános Iskola

2018.04.07. 22:00, Debrecen, Deszka Fesztivál

2018.04.14. 18:00, Lucfalva, Közösségi Ház

2018.04.30. 19:00, Budapest, Trafó

2018.05.30. 20:00, Budapest, Trafó

 

 

 

 

KultúraSzívhangok TársulatÉljen soká Regina!Lucfalva