2024.03.29, Péntek

„Porból a fénybe” – zománcművészeti kiállítás

salgotarjan.hu

2016.11.07. 09:56

A kiváló művész a város képzőművészeti életének fáradhatatlan szervezője volt. Salgótarján kultúrtörténetének egyik legjelentősebb alakjaként a zománcművészet terén is maradandót alkotott.

Hirdetés

 

A Salgótarjáni Zománcművészeti Alkotótábor műveiből nyílt kiállítás a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában. Az alkotótábor éves bemutatkozása már hagyományosnak tekinthető a városban, az idei „Porból a fénybe” című kiállításnak azonban különös aktualitást ad, hogy a zománcművészeti telepet 1990-ben elindító Czinke Ferenc születésének 90. évfordulóját november 4-én ünnepelték.

 

A Salgótarjáni Zománcművészeti Alkotótábor művészeire a mai napig jellemző az a fajta sokszínűség, amely már az induláskor megjelent. Az alkotók számos művészeti ág felől érkeztek, éppen ezért sokféle megközelítésben képesek dolgozni ezzel az izgalmas technikával. A salgótarjáni alkotók közös jellemzői között említhető a képzőművészeti gondolkodásmód erőteljes jelenléte is, mely a művek többségében felülírja a műfaj iparművészeti eredetét.

 

A kiállítás megnyitóján Dániel Zoltán alpolgármester mondott beszédet, amelyben elismeréssel szólt az immár negyedszázada működő alkotóközösségről és kifejezte reményét, hogy az alkotótábornak sikerül a jövőben újra partneri kapcsolatokat kiépítenie a „Salgótarján Gazdaságáért”–díjas tűzhelygyárral.

KultúrakiállítászománcművészetSalgótarjáni Zománcművészeti AlkotótáborVáczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola