2024.04.20, Szombat

Az emberek szeretete ad erőt a Nemzet Színészének

Zenthe Ferenc Színház

2016.10.02. 10:42

Különleges beszélgetésnek lehetett tanúja a nógrádi megyeszékhely közönsége szerda este a város fiatal teátrumának, a Zenthe Ferenc Színház új rendezvénysorozatának debütálásán. A Nemzet Színésze, Szacsvay László a lehető legnagyobb ajándékot adta mind az őt kérdező Sándor Andrásnak, mind a jelen lévő publikumnak: az őszinteségét és a bizalmát.

Hirdetés

Lélekemelő pillanatok jellemezték a szerda estét egy olyan megyeszékhelyen, ahol hosszú évtizedeken keresztül nem létezett professzionális társulat professzionális színjátszással. A már ötödik évadát kezdő társulat törekszik arra, hogy kuriózumnak számító élményeket adjon a közönségnek. Olyat, amit még a fővárosban sem feltétlenül kap meg az ember. 


Az új kezdeményezéssel a Nemzet Színészei előtt kíván tisztelegni a színház, egy-egy előadói estre meghívva őket a Zenthe Szalonba. A színészóriásokkal történő beszélgetések célja, hogy emberközelbe hozzák a magyar színjátszás ikonjait. 


Szacsvay László szerda este emberségből jelesre vizsgázott. Az értő figyelmet őszinte emberi mondatokkal honorálta. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész meglepő nyitottsággal mesélt pályafutásának mérföldköveiről és privát szférájának rejtett epizódjairól. Szacsvay László olyan szellemi emléktárgyakat mutatott meg a közönségnek, amelyeket az ember csak egészen kivételes helyzetekben mutat meg másoknak. A művész meglepő nyitottsággal mesélt életének nehéz periódusairól, s elárulta, a nehézségeken a humor segíti át. 
„Ez az én ars poeticám, a humor. Csak így lehet túlélni mindent. Még az igazán nehéz, embert próbáló időszakokat is. Hogy honnan az erő? A közönség szeretetéből. A tapsokból.” – árulta el, majd hozzátette, többször is megkeresték őt nehéz élethelyzetben lévő emberek azzal, hogy adjon nekik tanácsot a túléléshez. „Mit lehet ilyenkor mondani? Csak azt, amiben magam is hiszek, hogy nem hagyhatja el magát az ember, mert aki leáll, az elmegy. Jövőre leszek 70 éves, azért az már valami. Néha ugyan elfáradok, de olyankor egy kiadós alvás sokat segít.” 


A művészt kérdező Sándor András így foglalta össze az estét a beszélgetést követően: „Szacsvay László maga a nagybetűs, két lábon járó ALÁZAT. Annyi útravalót kaptunk tőle ezen az estén, amit még egy motivációs tréningen sem kapna a közönség. Most is bebizonyosodott, hogy a figyelem és a megértés a legbecsesebb árucikkek. Egymásból tudunk a legtöbbet tanulni. Mi mindannyian sokat tanultunk szerda este a Nemzet Színészétől, akinek őszinte köszönettel tartozom a bizalmáért.” 


A Nemzet Színészei sorozat október 26-án folytatódik Salgótarjánban Molnár Piroskával. A Zenthe Szalonban minden hónap utolsó szerdáján olyan színészóriásokat hoznak testközelbe az alkotók, mint Almási Éva, Molnár Piroska, Törőcsik Mari, Andorai Péter, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Haumann Péter, Tordy Géza.